Ισπανία: Σχεδιάζει διαγωνισμό ΑΠΕ 1.3 GW στην Αραγωνία

Ισπανία: Σχεδιάζει διαγωνισμό ΑΠΕ 1.3 GW στην Αραγωνία
Τετάρτη, 26/05/2021 - 16:10

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια υποβολής προσφορών έως 1,3 GW ισχύος σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αραγωνία.

Το υπουργείο οικολογικής μετάβασης έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο υπουργικής διαταγής που θα καθοδηγήσει την πρόσκληση υποβολής προσφορών για παραχώρηση ισχύος στον κόμβο 400 kV Mudejar στα βορειοανατολικά της χώρας.

Το Mudejar έμεινε κενό πέρυσι μετά το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας Andorra-Teuler τον Ιούνιο του 2020 και έχει χαρακτηριστεί ως «κόμβος της δίκαιης μετάβασης».

Αυτοί είναι κόμβοι που απαιτούν ειδικές οικονομικές λύσεις για τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτούς και οι πιθανοί προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να πληρούν μια σειρά κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για να χρησιμοποιήσουν τη σύνδεση δικτύου.

Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας για υπαλλήλους, συμβάσεις απεργίας με τοπικές επιχειρήσεις και την ύπαρξη ώριμου έργου με ορατές επενδύσεις.

Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η σύνδεση Mudejar αναμένεται να είναι η πρώτη σε μια σειρά προσφορών που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές που κινδυνεύουν από απώλειες θέσεων εργασίας και πληθυσμό λόγω του κλεισίματος σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.