Equinor: Συμβάσεις επί της Διαφοράς για έργα στην Πολωνία

Equinor: Συμβάσεις επί της Διαφοράς για έργα στην Πολωνία
Πέμπτη, 06/05/2021 - 15:01

Το Ρυθμιστικό Γραφείο Ενέργειας της Πολωνίας (ERO) απένειμε στα έργα της Equinor και της Polenergia, Baltyk 2 και 3, Συμβάσεις επί της Διαφοράς (CfD) στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδίου υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης της Πολωνίας, με τα έργα να έχουν συνδυασμένη ισχύ 1440MW.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για νέες ενεργειακές λύσεις, Pal Eitrheim, δήλωσε:

«Τα βραβεία CfD στα έργα Baltyk 2 και Baltyk 3 αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη για την Equinor στην Πολωνία και υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της χώρας να μεταμορφώσει το ενεργειακό της μείγμα. Η πλήρης ανάπτυξη των δύο έργων θα αποτελέσει υπεράκτιο αιολικό κόμβο στη Βαλτική Θάλασσα. Θα δημιουργήσει βιομηχανική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας για τη στήριξη της πολωνικής οικονομίας και θα παρέχει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια χαμηλού κόστους σε πολωνικά σπίτια και επιχειρήσεις. Το βραβείο CfD επιβεβαιώνει την εστιασμένη στρατηγική μας για τη δημιουργία αξίας από την πρώιμη πρόσβαση σε κλίμακα σε ελκυστικές αγορές».

Το βραβείο από την ERO είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση των Baltyk 2 και Baltyk 3, ανέφερε η Equinor. Επιβεβαιώνει την ένταξη των έργων στην πρώτη φάση του φιλόδοξου υπεράκτιου σχεδίου ανάπτυξης αιολικής ενέργειας της Πολωνίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της Πολωνίας και στην ανάπτυξη της τοπικής αλυσίδας εφοδιασμού με υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Τα CfD απονέμονται σε 70 € ανά MWh για έως και 25 χρόνια, με την επιφύλαξη ορισμένων προσαρμογών και τελικής έγκρισης από τις πολωνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η Πολωνία έχει τη φιλοδοξία να αναπτύξει 5,9GW υπεράκτιου ανέμου έως το 2030 και έως 11GW έως το 2040.

Σχετικά με τα έργα Baltyk 2 και Baltyk 3 θα μπορούσαν να παράγουν αρκετή ανανεώσιμη υπεράκτια αιολική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν 2 εκατομμύρια πολωνικά σπίτια.

Εν αναμονή όλων των απαραίτητων συμφωνιών και αδειών, και με την επιφύλαξη της τελικής επενδυτικής απόφασης της Equinor και της Polenergia, οι κατασκευαστικές εργασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το 2024.

Ο αντιπρόεδρος της Equinor για αναδυόμενες περιοχές σε νέες ενεργειακές λύσεις, Ingunn Svegarden, πρόσθεσε:

«Η απονομή CfDs στα έργα Baltyk 2 και 3 είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις φιλοδοξίες της Equinor στην Πολωνία και την περιοχή της Βαλτικής. Μαζί με τον συνεργάτη μας Polenergia, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των έργων για τη δημιουργία αξίας, επίσης στην τοπική κοινότητα. Η Βαλτική Θάλασσα θα είναι ένας σημαντικός πόρος για υπεράκτια αιολική ενέργεια και είμαστε μόνο στα αρχικά στάδια της αξιοποίησης του πλήρους δυναμικού της».

Αναφέρεται ότι η Equinor ήταν από τους πρώτους διεθνείς προγραμματιστές που εισήλθαν στην πολωνική υπεράκτια αιολική αγορά το 2018 μέσω της απόκτησης 50% ενδιαφέροντος για τα έργα Baltyk 2 και Baltyk 3 από την Polenergia. Στη συνέχεια, η Equinor απέκτησε από την Polenergia ένα ποσοστό 50% για το έργο ανοικτής θαλάσσης Baltyk 1 πρώιμης φάσης.