Σδούκου: Οι μεταρρυθμίσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση, «Εξοικονομώ» και ηλεκτροκίνηση

Σδούκου: Οι μεταρρυθμίσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση, «Εξοικονομώ» και ηλεκτροκίνηση
Τετάρτη, 21/04/2021 - 20:09

Το σχέδιο του δεύτερου πακέτου των μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας αποκαλύπτει με συνέντευξη της στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στα θέματα της ενέργειας αναγγέλλει:

1. Νομοσχέδιο του επόμενους μήνες για τη δεύτερη φάση της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θα αφορά τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων ΑΠΕ, ενώ παράλληλα δημιουργείται ηλεκτρονικό «one stop shop» για τις άδειες των επενδυτών.

2. Νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για το 2021 ύψους 1 δισ. ευρώ που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με νέα κριτήρια συμμετοχής. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν το καλοκαίρι.

3. Την εκκίνηση τον Μάιο της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας για το πλαίσιο αποθήκευσης ενέργειας.

4. Την έγκριση άμεσα από την Ευρ. Επιτροπή του πλαισίου στήριξης των υβριδικών συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στο μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα ηλεκτροδότησης. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των υβριδικών έργων του Διασυνδεδεμένου Συστήματος στο πρόγραμμα των auctions 2021-2024.

5. Την ολοκλήρωση μέχρι το καλοκαίρι του High Level Plan και του νομοσχεδίου για τις επενδύσεις στα υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα.

6. Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης οχημάτων, που θα τρέξει εντός του έτους και θα αφορά την παρότρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την προμήθεια και εγκατάσταση φορτιστών σε δημόσια προσβάσιμους χώρους.

Εξάλλου η Αλεξάνδρα Σδούκου με τη συνέντευξη της στον «Οικονομικό Ταχυδρόμου» απαντά στις αντιδράσεις και τις ανησυχίες των πολιτών για τα έργα ΑΠΕ. Καλεί σε συστράτευση πολιτεία, επενδυτές και φορείς ώστε να εξηγήσουν από κοινού τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα των έργων ΑΠΕ αλλά και το στιβαρό νομικό πλαίσιο που συνοδεύει τις επενδύσεις ως προς τη χωροθέτηση και τον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας, επίσης, στέλνει μήνυμα στην κριτική που ασκείται για τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων ΑΠΕ και ξεκαθαρίζει ποια έργα από το «τσουνάμι» των αιτήσεων των 100 GW (Γιγαβάτ) θα προχωρήσουν.

( Πηγή Οικονομικός Ταχυδρόμος)