Έρευνα: Πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση του κόστους της αιολικής ενέργειας

Έρευνα: Πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση του κόστους της αιολικής ενέργειας
Δευτέρα, 19/04/2021 - 16:06

Η τεχνολογία και εμπορικά επιτεύγματα αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνουν το κόστος της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley

Η μελέτη που έγινε σε 140 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες αιολικής ενέργειας διαπίστωσε ότι το κόστος μειώθηκε κατά 17% -35% έως το 2035 και 37% -49% έως το 2050.

Οι μειώσεις θα οφείλονται σε μεγαλύτερες και αποδοτικότερες ανεμογεννήτριες, χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου και λειτουργίας και άλλα επιτεύγματα, κατέληξε η έρευνα.

Το κόστος και για τους τρεις τύπους αιολικής ενέργειας είναι το μισό από αυτό που προέβλεπαν οι ειδικοί σε μια παρόμοια μελέτη του Berkeley Lab το 2015.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης πληροφορίες σχετικά με το πιθανό μέγεθος και τους οδηγούς για τη μείωση του κόστους, τις αναμενόμενες τάσεις της τεχνολογίας και τα μέτρα ενίσχυσης της αξίας του συστήματος δικτύου.

«Η αιολική ενέργεια έχει σημειώσει επιταχυνόμενη μείωση κόστους τα τελευταία χρόνια, τόσο στα χερσαία όσο και στα υπεράκτια πάρκα, καθιστώντας τις προηγούμενες προβλέψεις κόστους παρωχημένες. Ο ενεργειακός τομέας χρειάζεται μια τρέχουσα αξιολόγηση », δήλωσε ο Ryan Wiser, ανώτερος επιστήμονας στο Berkeley Lab.

Η έρευνα συμπληρώνει άλλες μεθόδους για την αξιολόγηση του δυναμικού μείωσης του κόστους, ρίχνοντας φως στο πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η μείωση του κόστους και αποσαφηνίζοντας τις σημαντικές αβεβαιότητες σε αυτές τις εκτιμήσεις.