Ανάσα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ

Ανάσα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
Τρίτη, 13/04/2021 - 19:23

Νέα δεδομένα για το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι πληρωμές προς τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, δημιουργεί το ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

Και αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων που έχουν κατανεμηθεί στην χώρα μας, ήτοι το 78% θα κατευθυνθεί τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια προς τον ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ειδικού λογαριασμού, που εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ τα προβλεπόμενα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων υπολογίστηκαν στα 609 εκατ. ευρώ. Ο υπολογισμός των εσόδων έγινε με τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στα 37,45 ευρώ ο τόνος. Σημειώνεται ότι για φέτος η χώρα μας πρόκειται να εκπλειστηριάσει συνολικά 20.855.000 δικαιώματα.

Ωστόσο, οι υπολογισμοί αυτοί του ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή του διαχειριστή των ΑΠΕ, ο οποίος διαχειρίζεται παράλληλα και τον ΕΛΑΠΕ, ήδη αποδεικνύονται εξαιρετικά συντηρητικοί καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ήδη έχουν ξεπεράσει τα 44 ευρώ ο τόνος και κινούνται διαρκώς ανοδικά.

Με βάση λοιπόν την τρέχουσα τιμή των 44,5 ευρώ ο τόνος προκύπτει συνολικό έσοδο από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων 928 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 723 εκατ. ευρώ προβλέπεται να κατευθυνθούν στον ΕΛΑΠΕ.

Δηλαδή με την τρέχουσα τιμή, προκύπτει επιπλέον έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ άνω των 100 εκατ. ευρώ, που μπορεί ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών των "ρύπων" να φτάσει ενδεχομένως και τα 150 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ Γ. Γιαρέντης, ο διαχειριστής αναμένει μεγαλύτερα έσοδα για τον ΕΛΑΠΕ, ο οποίος πέρυσι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα καθώς μεταξύ άλλων η κρίση της πανδημίας έφερε τη σημαντική μείωση των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής CO2 η τιμή των οποίων έπεσε μέχρι και τα 17 ευρώ ο τόνος. Πλέον με τις αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων αναμένεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος αλλά και να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τον ΕΛΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι βάσει του Ειδικού Δελτίου ΕΛΑΠΕ, προβλέπεται ότι το Δεκέμβριο του 2021 ο ειδικός λογαριασμός θα είναι ισοσκελισμένος με πλεόνασμα ύψους 11,07 εκατ. ευρώ, μετά και τα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι για την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr