Orsted: Πουλά το 50% του μεριδίου της από το Borssele 1 & 2

Orsted: Πουλά το 50% του μεριδίου της από το Borssele 1 & 2
Τετάρτη, 07/04/2021 - 16:16

Η Orsted πρόκειται να πουλήσει στην Norges Bank Investment Management (NBIM) το 50% της ιδιοκτησίας της στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borssele 1 & 2 συνολικής ισχύος 752 MW.

Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 1,375 δις ευρώ που πρέπει να καταβληθεί κατά το κλείσιμο της συναλλαγής. Το κλείσιμο αναμένεται γύρω στο καλοκαίρι του 2021.

Το αιολικό πάρκο το οποίο τέθηκε σε λειτουργία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το παράγει πράσινη ενέργεια με το αντίστοιχο της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας ενός εκατομμυρίου νοικοκυριών στην Ολλανδία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Orsted θα συνεχίσει να παρέχει μακροπρόθεσμες υπηρεσίες και υπηρεσίες συντήρησης από τη βάση της O&M στο λιμάνι του Vlissingen στην Ολλανδία. Επιπλέον, η Orsted θα παρέχει στην NBIM υπηρεσίες εξισορρόπησης και μια μακροπρόθεσμη διαδρομή προς την αγορά της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την Borssele 1 & 2.

Ο διευθύνων σύμβουλος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Orsted, Martin Neubert, δήλωσε: «Ως ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, η Norges Bank Investment Management κάνει τη διαφορά πραγματοποιώντας βιώσιμες επενδύσεις. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τη NBIM ως συνεργάτη στο Borssele 1 & 2, το οποίο αποτελεί ορόσημο για τη μετάβαση της Ολλανδίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τη NBIM στη στρατηγική τους για επενδύσεις σε στοιχεία υποδομής ανανεώσιμης ενέργειας».

Η επικεφαλής της NBIM, Mie Holstad, πρόσθεσε:

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε στο Borssele 1 & 2 με την Orsted, τον ηγέτη της αγοράς στον υπεράκτιο άνεμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας μη εισηγμένη επένδυση σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί με την Orsted για την παράδοση πράσινης ενέργειας στα ολλανδικά νοικοκυριά».

Σημειώνεται ότι η εκποίηση στην NBIM υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις.

Φωτογραφία: Orsted