IRENA: 260 GW ανανεώσιμης ισχύος προστέθηκαν το 2020

IRENA: 260 GW ανανεώσιμης ισχύος προστέθηκαν το 2020
Δευτέρα, 05/04/2021 - 16:28

Περισσότερα από 260 GW νέας ανανεώσιμης ισχύος εγαταστάθηκαν το 2020, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Ο IRENA δήλωσε στην έκθεση «Στατιστικές Ανανεώσιμες Ισχύος 2021» ότι η νέα εγκατεστημένη ισχύς το 2020 υπερέβη αυτή του 2019 κατά περίπου 50%.Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλες τις νέες παραγωγικές ικανότητες αυξήθηκε σημαντικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Περισσότερο από το 80% του συνόλου της νέας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας που προστέθηκε πέρυσι αφορά τις ΑΠΕ, με την ηλιακή και αιολική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 91% της νέας καθαρής ενέργειας.

Μάλιστα, οι νέες ηλιακές εγκαταστάσεις ανήλθαν συνολικά στα 127 GW, ενώ η αιολική ενέργεια στα 111 GW. Η Κίνα πρόσθεσε 136 GW πέρυσι, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από 72 GW αιολικής ενέργειας και 49 GW ηλιακής ενέργειας. Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν 29 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πέρυσι, σχεδόν 80% περισσότερο από ό, τι το 2019, συμπεριλαμβανομένων 15 GW ηλιακής ενέργειας και περίπου 14 GW αιολικής ενέργειας.

Ο IRENA πρόσθεσε ότι το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο σύνολο οφείλεται εν μέρει στην απομάκρυνση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και για πρώτη φορά σε ολόκληρη την Ευρασία (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρωσία και Τουρκία).

Οι συνολικές προσθήκες ορυκτών καυσίμων μειώθηκαν στα 60 GW το 2020 από τα 64 GW τον προηγούμενο χρόνο, επισημαίνοντας μια συνεχιζόμενη πτωτική τάση της επέκτασης των ορυκτών καυσίμων.

Επιπλέον, ο IRENA δήλωσε ότι στο τέλος του 2020, η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ανήλθε σε 2799 GW, με την υδροηλεκτρική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (1211 GW).

Ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera δήλωσε:

«Αυτοί οι αριθμοί αφηγούνται μια αξιοσημείωτη ιστορία ανθεκτικότητας και ελπίδας. Παρά τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα του 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προέκυψαν ως πηγή αναμφισβήτητης αισιοδοξίας για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο, ανθεκτικό και καθαρό μέλλον. Η μεγάλη ανακίνηση προσέφερε μια στιγμή προβληματισμού και ευκαιρία να ευθυγραμμίσουμε την πορεία μας με την πορεία προς την ευημερία χωρίς αποκλεισμούς και υπάρχουν ενδείξεις ότι την αγγίζουμε».

«Παρά τη δύσκολη περίοδο, όπως προβλέψαμε, το 2020 σηματοδοτεί την αρχή της δεκαετίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το κόστος μειώνεται, οι αγορές καθαρής τεχνολογίας αυξάνονται και ποτέ δεν ήταν τόσο σαφή τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η τάση είναι ασταμάτητη, αλλά όπως επισημαίνει η ανασκόπηση του World Energy Transition Outlook, θα πρέπει να γίνει σε τεράστιο ποσοστό».

Πηγή: reNEWS