Iberdrola: Απέκτησε τρία αιολικά πάρκα στην Πολωνία, συνολικής ισχύος 163 MW

Iberdrola: Απέκτησε τρία αιολικά πάρκα στην Πολωνία, συνολικής ισχύος 163 MW
Δευτέρα, 29/03/2021 - 15:55

Η Iberdrola απέκτησε τρία αιολικά πάρκα στην Πολωνία συνολικής ισχύος 163 MW.

Πιο συγκεκριμένα, η Iberdrola ήρθε σε συμφωνία με την CEE Equity Partner για την απόκτηση αυτών των τριών εγκαταστάσεων.

Δύο από τα πάρκα, τα οποία έχουν συνολική ισχύ 112,5 MW, είναι ήδη σε λειτουργία, ενώ το τρίτο, ισχύος 50,4 MW, πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή του.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των τριών αιολικών πάρκων καλύπτεται από συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία ακολουθεί την πρόσφατη εξαγορά του 70% του προγραμματιστή Sea Wind, ο οποίος διαθέτει αγωγό επτά υπεράκτιων έργων με ισχύ έως και 3.300 MW.

Υπογραμμίζεται ότι η συναλλαγή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική ανάπτυξης της Iberdrola σε χώρες με βαθμολογία "Α" (που αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% του EBITDA το 2020) και φιλόδοξους στόχους για ανανεώσιμες πηγές.

Η Πολωνία σχεδιάζει να έχει το 23% του ενεργειακού της μίγματος από την καθαρή ενέργεια έως το 2030 και να διαθέσει 8000 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος αυτήν τη δεκαετία.

Τα τρία αιολικά πάρκα θα ενσωματωθούν στον αγωγό της Iberdrola στη Βαλτική Θάλασσα που θα λειτουργήσει ως το κέντρο των δραστηριοτήτων αιολικής ενέργειας στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βαλτική έχει ικανότητα ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας 93 GW, εκ των οποίων τα 28 GW θα βρίσκονται στα ύδατα της Πολωνίας.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό χερσαίας αιολικής ενέργειας της Iberdrola, αυτός υπερέβη τα 16 GW στα τέλη του 2020, ενώ το χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων ανήλθε στα 19.GW εκ των οποίων τα 9 GW είναι έτοιμα για κατασκευή.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εταιρεία ξεκίνησε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο 75 δις ευρώ για την περίοδο 2020-2025, με στόχο να διπλασιάσει την ανανεώσιμη ισχύ της.