ΗΠΑ: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 90% της προβλεπόμενης ενεργειακής ζήτησης των ΗΠΑ το 2050

ΗΠΑ: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 90% της προβλεπόμενης ενεργειακής ζήτησης των ΗΠΑ το 2050
Παρασκευή, 19/03/2021 - 16:24

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να παραδώσει το 90% της προβλεπόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2050, σύμφωνα με την νέα έκθεση Offshore Wind for America, που κυκλοφόρησε από το Environment America Research & Policy Center και τον Όμιλο Frontier.

Η έκθεση εξέτασε τις περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού, του Κόλπου και των Μεγάλων Λιμνών και διαπίστωσε ότι η καθεμία έχει την ικανότητα να αναπτύξει υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η περιοχή του Ατλαντικού είναι ο ξεκάθαρος πρωτοπόρος από την άποψη της δυνατότητάς της να παράγει υπεράκτια αιολική ενέργεια, με την ικανότητα, εάν αναπτυχθεί πλήρως, να παράγει τέσσερις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην περιοχή το 2019. Ο Κόλπος είναι ο δεύτερος, ακολουθούμενος από τον Ειρηνικό και στη συνέχεια τις περιοχές της Μεγάλης Λίμνης με με την μεγαλύτερη ικανότητα.

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ένα ορυχείο χρυσού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παρακαλεί να χρησιμοποιηθεί», ανέφερε η Johanna Neumann, ανώτερη διευθύντρια της Εκστρατείας Περιβάλλοντος Αμερικής για το 100% Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Αναφέρεται ότι στην μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 29 πολιτείες. Η Μασαχουσέτη έχει τη δυνατότητα να παράγει την περισσότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια οποιασδήποτε κατάστασης, ενώ η Μέιν έχει μακράν την υψηλότερη αναλογία πιθανής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας προς τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας. Για τις προβλέψεις της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2050, η έκθεση υποθέτει ότι όλα τα κτήρια, η βιομηχανία και οι μεταφορές των Η.Π.Α. θα τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια και όχι με ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η άνοδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και την Ασία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των τεχνολογιών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, το μέγεθος των ανεμογεννητριών, η ικανότητα παραγωγής και η απόδοση βελτιώνονται, ενώ η εισαγωγή πλωτών ανεμογεννητριών θα είναι κρίσιμη για την επέκταση του δυναμικού υπεράκτιων ανέμων σε πολιτείες με ιδιαίτερα βαθιά νερά, όπως το Μέιν και η Καλιφόρνια.

Οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα σε λειτουργία και δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αρκετές πολιτείες του Ατλαντικού έχουν θέσει εφικτούς στόχους για τον υπεράκτιο άνεμο στα ενεργειακά τους μείγματα, αλλά η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη στήριξη από την πολιτεία και περιφερειακή συνεργασία για την προώθηση της ζήτησης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Με πληροφορίες από: evwind.es