Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Fosen, του μεγαλύτερου χερσαίου αιολικού έργου στην Ευρώπη

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Fosen, του μεγαλύτερου χερσαίου αιολικού έργου στην Ευρώπη
Τετάρτη, 17/03/2021 - 11:45

Η Statkraft ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό έργο της Ευρώπης, το Fosen συνολικής ισχύος 1057 MW που περιλαμβάνει 277 ανεμογεννήτριες σε έξι αιολικά πάρκα στη Νορβηγία.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για μία ομάδα αιολικών πάρκων που βρίσκονται στην περιοχή Trondelag της Νορβηγίας, στη δυτική ακτή της χώρας.

Το έργο αντιπροσωπεύει μία συνολική επένδυση περίπου 1 δις λιρών και συνέβαλε κατά 230 εκατομμύρια λίρες απευθείας στην τοπική οικονομία μέσω συμβάσεων προμηθευτών.

To Fosen θα παρέχει έως και 3,6 TWh ηλεκτρισμό το χρόνο, υποστηρίζοντας όλη τη βιομηχανική κατανάλωση στην περιοχή.

Η κατασκευή των έξι αιολικών πάρκων ξεκίνησε το 2016 μετά από συνεργασία μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και 256 τοπικών γαιοκτημόνων που επωφελούνται από το φόρο ακίνητης περιουσίας και τη μίσθωση γης.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου άνοιξαν περίπου 600 θέσεις εργασίας, ενώ δημιουργήθηκαν και 45 μόνιμες θέσεις για την υποστήριξη της λειτουργίας των αιολικών πάρκων.

Το έργο πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις, ενώ η κατασκευή του Fosen ήταν τεχνικά και λογιστικά απαιτητική, ανέφερε η Statkraft.

Η εταιρεία αναφέρει ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες της περιοχής.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Statkraft ήταν ο διαχειριστής ολόκληρης της φάσης κατασκευής, για λογαριασμό της Fosen Vind, μιας κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η Statkraft κατά 52,1%, η Nordic Wind Power κατά 40% και η TronderEnergi κατά 7,9%.