Enel: Συμμετοχή σε έρευνα για τα οφέλη του γραφένιου στα φωτοβολταϊκά

Enel: Συμμετοχή σε έρευνα για τα οφέλη του γραφένιου στα φωτοβολταϊκά
Δευτέρα, 01/03/2021 - 15:48

Η Enel Green Power συμμετέχει στο έργο GRAPES (Graphene Integrated Perovskite Silicon Tandem Solar Cells), το οποίο υποστηρίζεται από την ΕΕ για την έρευνα νέων εφαρμογών σχετικά με ένα ευέλικτο υλικό που ονομάζεται γραφένιο, το οποίο ενισχύει την αποδοτικότητα των ηλιακών κυττάρων.

Η συμμαχία μεταξύ ακαδημαϊκής και βιομηχανικής έρευνας είναι θεμελιώδης για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Γι 'αυτό συμμετέχουμε σε διεθνή έργα που εστιάζουν στην εξεύρεση ολοένα και πιο αποτελεσματικών τεχνολογικών λύσεων που θα αξιοποιούν ΑΠΕ. Ένα παράδειγμα είναι το Core 3 Spearhead Project Grapes, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί μέρος του Graphene Flagship, ένα σημαντικό έργο που ερευνά τη χρήση του γραφενίου στο οποίο η ΕΕ επενδύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το γραφένιο, αποτελείται από μόνο ένα μονό στρώμα (μονοστιβάδα) ατόμων άνθρακα και πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο υλικό με εφαρμογές σε μια ευρεία ποικιλία πεδίων όπως ηλεκτρονικά, αισθητήρες, αεροναυτική και φωτοβολταϊκά. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Foti εργάζεται ειδικά για τη χρήση γραφενίου, το οποίο έχει την ίδια θεωρητική ισχύ με ένα διαμάντι και την ευελιξία του πλαστικού, για την ενσωμάτωση κυττάρων σιλικόνης και υπεροσκίτη.

Οφέλη για ολόκληρο τον φωτοβολταϊκό τομέα

Το γραφένιο μπορεί να βελτιστοποιήσει τις επιδόσεις και να μειώσει το κόστος. Πράγματι, οι ερευνητές προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν για να αντικαταστήσουν ολόκληρο ή μέρος του ακριβότερου αργύρου που χρησιμοποιείται στην αγώγιμη κόλλα. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η τοποθέτηση ενός στρώματος γραφενίου μεταξύ των κυττάρων σιλικόνης και υπεροσκίτη μπορεί να είναι ο ιδανικός τρόπος για την επίτευξη σημαντικής βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας.

«Η πρόκληση είναι να μεταφέρουμε ένα αρκετά ασταθές υλικό στη βιομηχανική φάση, ενώ γνωρίζουμε ότι ένα πάνελ πρέπει να διατηρήσει τα ίδια επίπεδα απόδοσης για 30 χρόνια», ανέφερε η Marina Foti, η επικεφαλής του έργου GRAPES για την Enel Green Power.

Υπογραμμίζεται ότι τα αποτελέσματα θα ωφελήσουν ολόκληρο τον φωτοβολταϊκό τομέα που, μαζί με την αιολική ενέργεια, υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης την τελευταία δεκαετία.