ΟΠΕΚ: Θα συζητήσει για μία περιορισμένη χαλάρωση στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Θα συζητήσει για μία περιορισμένη χαλάρωση στις περικοπές παραγωγής πετρελαίου
Πέμπτη, 25/02/2021 - 15:30

Ο ΟΠΕΚ + πρόκειται να συζητήσει για μια μέτρια χαλάρωση του περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου από τον Απρίλιο, δεδομένης της ανάκαμψης των τιμών, ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ +, αν και ορισμένα μέλη υποστηρίζουν ότι οι περικοπές θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές, δεδομένου του κινδύνου νέων εμποδίων στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, μείωσε την παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το περασμένο έτος, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα τον Ιανουάριο, ο ΟΠΕΚ + επιβράδυνε το ρυθμό μιας προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής ώστε να είναι σύμφωνη με την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση, λόγω των συνεχιζόμενων lockdown.

Η Σαουδική Αραβία έκανε επιπλέον περικοπές για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Τρεις πηγές του ΟΠΕΚ + ανέφεραν ότι η αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο φαινόταν δυνατή χωρίς να δημιουργηθούν αποθέματα, αν και τα ενημερωμένα ισοζύγια προσφοράς και ζήτησης που θα εξετάσουν οι υπουργοί στη συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου θα καθορίσουν την απόφασή τους.

«Η τιμή του πετρελαίου είναι σίγουρα υψηλή και η αγορά χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσει τις τιμές», ανέφερε μια από τις πηγές του ΟΠΕΚ +.

Ένα ράλι στις τιμές προς τα 67 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2020, η διάθεση εμβολίων και οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην αγορά ότι θα μπορούσε να παράγει περισσότερο πετρέλαιο.

Πηγή: Reuters