ΥΠΕΝ: Σύσκεψη με ΕΛΠΕ, Energean, Τotal, ExxonMobil και Repsol για το μέλλον των εξορύξεων στην Ελλάδα

ΥΠΕΝ: Σύσκεψη με ΕΛΠΕ, Energean, Τotal, ExxonMobil και Repsol για το μέλλον των εξορύξεων στην Ελλάδα
Τρίτη, 23/02/2021 - 17:57

Στη σκιά της αποχώρησης της ισπανικής Repsol από το χερσαίο οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο είχε αναλάβει, μαζί με την Energean, την εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) κ. Αριστοφάνης Στεφάτος και οι επικεφαλής των ΕΛΠΕ, Energean, Τotal, ExxonMobil και Repsol συζήτησαν για το μέλλον των εξορύξεων στην Ελλάδα.

Η COVID-19 έχει οδηγήσει την εξορυκτική βιομηχανία να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της στην παγκόσμια αγορά, διοχετεύοντας κεφάλαια σε πράσινες επενδύσεις, με στόχο να συγκρατήσει τα κόστη. Παρόλα αυτά, οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν εγκαταλείπουν τον κλάδο του upstream και εξακολουθούν να επενδύουν σε περιοχές με φθηνό κόστος έρευνας και παραγωγής ή σε περιοχές που συμπεραίνεται ότι «κρύβουν» μεγάλα κοιτάσματα. Στη συνάντηση της Παρασκευής, η κυρία Σδούκου ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών στις ενεργές παραχωρήσεις και διερεύνησε τις προθέσεις των εταιρειών όσον αφορά στις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.

Με τα ..απόνερα της πανδημίας και των lockdown να έχουν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και κατ΄ επέκταση και τον κλάδο του upstream, οι επικεφαλής των εταιρειών κατέθεσαν τις προτάσεις τους τόσο για πρακτικά, όσο και για θεσμικά ζητήματα (όπως είναι οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις).

Όπως αναφέρει στέλεχος του κλάδου, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, με τη Γενική Γραμματέα και τη διοίκηση της ΕΔΕΥ να δεσμεύονται ότι θα αρθούν τυχόν εμπόδια που επιβραδύνουν την πορεία των ερευνών. Δεν είναι τυχαίο ότι, παράγοντας του ΥΠΕΝ, σε συνάντηση που είχε, προ ημερών, με δημοσιογράφος του ενεργειακού ρεπορτάζ, δήλωνε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει «όσους έχουν δείξει ενδιαφέρον για εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων».

Σήμερα στην Ελλάδα, μετά την αποχώρηση της Repsol από το μπλοκ στην Αιτωλοακαρνανία, παραμένουν ενεργές οι θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις στο μπλοκ 2 (δυτικά της Κέρκυρας), στο Ιόνιο, στον Πατραϊκό Κόλπο, στο Κατάκολο, στο μπλοκ 10 (στα ανοιχτά της Δυτικής Πελοποννήσου), στα Δυτικά της Κρήτης, στα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, στον Πρίνο, στα Ιωάννινα, στην Άρτα Πρέβεζα και στη ΒΔ Πελοπόννησο. Να σημειωθεί ότι, η Repsol στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της σχετικά με τις δύο παραχωρήσεις στις οποίες συμμετέχει στο Βορειοδυτικό Ιόνιο (μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια) και στο μπλοκ των Ιωαννίνων (μαζί με την Energean) στο οποίο μάλιστα, έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ.

(Συντάκτης Μάχης Τράτσα, Πηγή Το Βήμα)