Gazprom: Επαναφορά -μετά την ξαφνική διακοπή- της προμήθειας φυσικού αερίου στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας

Gazprom: Επαναφορά -μετά την ξαφνική διακοπή- της προμήθειας φυσικού αερίου στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας
Τετάρτη, 10/02/2021 - 15:02

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ξεκίνησε πάλι την προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή της δυτικής περιοχή της Ρωσίας, Καλίνινγκραντ την Τρίτη το βράδυ, δήλωσε ο φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου στη γειτονική Λιθουανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Gazprom έχει συμφωνία διαμετακόμισης με τον λιθουανικό φορέα εκμετάλλευσης για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από τα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας προς το Καλίνινγκραντ, το οποίο διαχωρίζεται από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.

Οι προμήθειες σταμάτησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι, χωρίς προειδοποίηση από την Gazprom, δήλωσε η Amber Grid, η οποία λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Λιθουανίας.

«Η προμήθεια επανήλθε περίπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης και τώρα συνεχίζει όπως συνήθως», δήλωσε εκπρόσωπος της Amber Grid στο Reuters την Τετάρτη.

«Δεν έχουμε ακόμα καμία εξήγηση από την Gazprom», πρόσθεσε.

Το Καλίνινγκραντ χρησιμοποίησε φυσικό αέριο από αυτό που ήταν αποθηκευμένο, ενώ η προμήθεια μειώθηκε, δήλωσε η Gazprom νωρίτερα.

Έδρα του ρωσικού στόλου της Βαλτικής και τόπος εγκατάστασης για ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους, το Καλίνινγκραντ περιβάλλεται από τη Λιθουανία και την Πολωνία, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2019 στο Καλίνινγκραντ το πλοίο LPS FPSO, για πλεύση, παραγωγή, αποθήκευση και εκφόρτωση ), χαιρετίζοντάς το ως μέρος της ενεργειακής ασφάλεια έναντι διαταραχών του αγωγού φυσικού αερίου.

Πηγή: Reuters