H στροφή σε φιλικότερες πηγές ενέργειας πιέζει τις πετρελαϊκές εταιρείες

H στροφή σε φιλικότερες πηγές ενέργειας πιέζει τις πετρελαϊκές εταιρείες
Παρασκευή, 05/02/2021 - 19:21

Aυξάνονται οι πιέσεις που δέχονται οι εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου από τη στροφή των κυβερνήσεων σε φιλικότερες πηγές ενέργειας. Με την οικονομική τους κατάσταση να έχει εξασθενήσει δραματικά από το δυσμενές περιβάλλον της πανδημικής κρίσης, τα περιθώρια επιλογής στη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής τους συρρικνώνονται σε μια επί το πλείστον «πράσινη ατζέντα».

Απογοητευτική είναι η εικόνα των αποτελεσμάτων των πετρελαϊκών κολοσσών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού σε μια περίοδο που η τιμή του άνθρακα στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο εκπομπών ρύπων έχει αναρριχηθεί 60% από τις αρχές του Νοεμβρίου, φθάνοντας χθες στο υψηλό ρεκόρ των 38 ευρώ τον τόνο

Αν και σε καλύτερη μοίρα από τους ανταγωνιστές της, η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε χθες πτώση καθαρών κερδών κατά 71% στα 4,8 δισ. δολάρια για το 2020 από τα 16,5 δισ. δολάρια το 2019. Ο βρετανο-ολλανδικός κολοσσός, ωστόσο, προτίθεται να καταβάλει υψηλότερο μέρισμα τους μετόχους. Οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron κατέγραψαν τεράστιες ζημιές.

Η ΒΡ εμφάνισε ζημιές για το περσινό έτος αλλά μαζί με τη Shell και την Total καταβάλλουν προσπάθειες για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους. Την επόμενη εβδομάδα, η Shell θα ανακοινώσει σχέδια για τον εκμηδενισμό των εκπομπών ρύπων στα μέσα του 21ου αιώνα, σχεδιάζοντας να πείσει τους επενδυτές της πως θα παραμείνει κερδοφόρα. Στη βραχυπρόθεσμη ατζέντα της, πάντως, περιλαμβάνεται η κατάργηση 9.000 θέσεων εργασίας που αντικατοπτρίζουν το 10% του προσωπικού της, αποβλέποντας στην εξοικονόμηση δαπανών 2 με 2,5 δισ. δολαρίων μέχρι το 2022.