Συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου και γαλλικής EDF για κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου και γαλλικής EDF για κατασκευή πυρηνικού σταθμού
Δευτέρα, 14/12/2020 - 15:27

Η Βρετανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τη γαλλική EDF σχετικά με την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική ακτή της Αγγλίας, ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών (22 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η EDF είχε υποβάλει αίτηση τον Μάιο για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Sizewell C, ισχύος 3,2 GW, στο Σάφολκ, αλλά δέχθηκε την κριτική των περιβαλλοντικών υπερασπιστών, ενώ παράλληλα τα σχέδια καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση έχει ... επιβεβαιώσει ότι πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την EDF σχετικά με το έργο Sizewell C στο Σάφολκ, καθώς εξετάζει τις επιλογές για να επιτρέψει τις επενδύσεις σε τουλάχιστον έναν πυρηνικό σταθμό μέχρι το 2024», αναφέρεται σε σχετική δήλωση.

Στη δήλωσε αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν προς την κατεύθυνση της επίτευξης όρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν μια οικονομική και αποδοτική επένδυση, καθώς επίσης και όλες τις σχετικές εγκρίσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν διασφαλιστεί πριν από την τελική απόφαση.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων θα υπόκειται σε διεξοδικό έλεγχο και θα πρέπει να ικανοποιεί όλες τις ισχυρές νομικές, κανονιστικές και εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας που τίθενται από την κυβέρνησης», αναφέρει η δήλωση.

Σημειώνεται ότι η EDF συνεργάζεται με την China General Nuclear Power Corporation (CGN) για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στη Βρετανία.

Ο γαλλικός όμιλος δήλωσε τον Μάιο ότι το Sizewell C θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ικανή να τροφοδοτεί έξι εκατομμύρια σπίτια, όμως η Greenpeace είχε υποστηρίξει ότι υπήρχαν φθηνότερες και ασφαλέστερες εναλλακτικές από την πυρηνική ενέργεια.

Αναφέρεται ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας και 1.000 μαθητείες, ενώ όταν τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο θα απασχολεί 900 άτομα.

Με πληροφορίες από: AFP