Eni: Συμφωνία για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων ΥΦΑ στη Νταμιέτα της Αιγύπτου

Eni: Συμφωνία για την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων ΥΦΑ στη Νταμιέτα της Αιγύπτου
Τετάρτη, 02/12/2020 - 12:52

Η ιταλική Eni υπέγραψε συμφωνία με την ισπανική εταιρεία φυσικού αερίου Naturgy και Αιγύπτιους εταίρους για την επίλυση διαφορών σχετικά με ένα κλειστό εργοστάσιο φυσικού αερίου στη Βόρεια Αίγυπτο.

Η Eni δήλωσε την Τρίτη ότι οι νέες συμφωνίες θα ανοίξουν το δρόμο για το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στο λιμάνι της Νταμιέτας με σκοπό την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Μια προηγούμενη συμφωνία τον Απρίλιο που έγινε μεταξύ Eni, Naturgy και της αιγυπτιακής κυβέρνησης απέτυχε καθώς δεν πληρούvταν μια σειρά προϋποθέσεων.

Η νέα συμφωνία, η οποία χρειάζεται να πάρει το πράσινο φως από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλες προϋποθέσεις, θα επιτρέψει στην Eni να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της σε ΥΦΑ και να ενισχύσει τη βάση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Naturgy ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι θα λάβει μια σειρά πληρωμών συνολικού ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων βάσει της συμφωνίας, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρησή της από την Αίγυπτο και το τέλος της κοινοπραξίας της με την Eni.

Η Eni, ένας από τους μεγαλύτερους ξένους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική, ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Αιγύπτου,το Zohr, το 2015 ενώ κατέχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία στη Μεσόγειο.

Όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες, η Eni επιδιώκει να επιτύχει την αποανθρακοποίηση και θεωρεί το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως σημαντικούς πόρους για αυτήν τη μετάβαση.

Σχετικά με εργοστάσιο της Damietta ανήκε κατά 80% στην Union Fenosa Gas (UFG), μια κοινοπραξία μεταξύ της Eni και της Naturgy, με το υπόλοιπο να κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ της Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS) και της Egyptian General Petroleum Corporation (EGPC).

Σύμφωνα με τη συμφωνία της Τρίτης, το εργοστάσιο θα ανήκει κατά 50% στην Eni, κατά 40 % στην EGAS και κατά 10% στην EGPC.

Πηγή: Reuters