Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα αποτελέσει μια τεράστια ευκαιρία ανάκαμψης, αναδόμησης και αναγέννησης για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα αποτελέσει μια τεράστια ευκαιρία ανάκαμψης, αναδόμησης και αναγέννησης για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης
Παρασκευή, 20/11/2020 - 12:38

 Στα οφέλη που μπορούν να προσδοκούν οι κάτοικοι των των λιγνιτικών περιοχών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, λίγες ημέρες μετά τηνολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το Master Plan της απολιγνιτοποίησης, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr, ο Κωστής Μουσουρούλης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο κ. Μουσουρούλης υπογραμμίζει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στις λιγνιτικές περιοχές και σε ποιες δραστηριότητες αυτό κατευθύνεται, γνωστοποιώντας ότι εξετάστηκανπερίπου 80 ιδιωτικά σχέδια:

τα 16 εξ αυτών αναμένεται να δημιουργήσουν πάνω από 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με τα ωριμότερα να ξεπερνούν το συνολικό ύψος των 3,5 δισ. ευρώ. Πέραν όμως από τις επενδυτικές προτάσεις των ιδιωτών, τονίζει ο ίδιος, έχουν κατατεθεί και προτάσεις από δημόσιους φορείς για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές που αφορούν σε κεφαλαιουχικές δαπάνες που υπερβαίνουν τα €1,14 δισ. ευρώ.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, είναι η Δυτική Μακεδονία να διατηρήσει την ενεργειακή της ταυτότητα με επίκεντρο την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ σχεδιάζεται να δημιουργηθεί βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης.

Σημειώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών συνολικής επένδυσης περίπου 200 εκατομμυρίων που θα μπορούσε να δημιουργήσει έως 600 συνολικές θέσεις κατά τη λειτουργία.

Όσον αφορά τη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει προχωρημένο ενδιαφέρον από φαρμακοβιομηχανία για επένδυση ύψους περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μπορούσε να δημιουργήσει έως 400 άμεσες θέσεις κατά τη λειτουργία.

«Μέσα στο ζοφερό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως λόγω της πανδημίας COVID 19 και των σοβαρών συνεπειών για τις οικονομίες και τις κοινωνίες, συντελείται ένα έργο που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου προτύπου βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία. Πρόκειται για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών αυτών», επισημαίνει ο κ. Μουσουρούλης.

Συνέντευξη στον Νίκο Αβουκάτο