ΟΠΕΚ: Η πανδημία θα περιορίσει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Η πανδημία θα περιορίσει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου
Πέμπτη, 12/11/2020 - 14:54

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει πιο αργά απ’ ότι προβλεπόταν, το 2021, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού, δήλωσε ο ΟΠΕΚ την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Οργανισμού, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 6,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το επόμενο έτος, στα 96,26 εκατομμύρια bpd. Αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη της αύξησης είναι μειωμένη κατά 300.000 bpd απ’ ό, τι αναμενόταν πριν από ένα μήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσουν την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου το επόμενο έτος.

Η Αλγερία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ΟΠΕΚ + θα μπορούσε να προβεί ακόμη και σε περαιτέρω μειώσεις στην παραγωγή εάν αυτό χρειαστεί.

Στην έκθεση του ΟΠΕΚ αναφέρεται ότι η απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να κλείσουν τη εστίαση και να ενθαρρύνουν την τηλεργασία θα αποτελέσει πλήγμα στη ζήτηση καυσίμων για το υπόλοιπο του 2020, με τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά πετρελαίου να παραμένει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του, θα υπάρξει κώλυμα στην ανάκαμψη της ζήτησης του πετρελαίου και μάλιστα, οι περιορισμοί στις μεταφορές και η μειωμένη ζήτηση βιομηχανικών καυσίμων υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα του 2021.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μέσα σε αυτή την εβδομάδα και έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των δύο μηνών με πάνω από 45 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, ύστερα από την ανακοίνωση των Pfizer και BioNTech για την 90% αποτελεσματικότητα των αρχικών δοκιμών του εμβολίου κατά του COVID-19.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι «ένα αποτελεσματικό και ευρέως διανεμόμενο εμβόλιο» θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2021, αν και μια πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη στις προβλέψεις.

Τέλος, ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψη για αύξησης της ζήτησης το 2021 από τα αρχικά 7 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο και επιπλέον, μείωσε περαιτέρω την εκτίμησή του για τη φετινή μείωση της χρήσης πετρελαίου σε 9,75 εκατομμύρια bpd, από 9,47 εκατομμύρια bpd.

Πηγή: Reuters