Βουλγαρικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου

Βουλγαρικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου
Τετάρτη, 04/11/2020 - 12:28

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το προηγούμενο διάστημα για πρώτη φορά ελληνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΠΑ, εκμεταλλεύτηκαν την θετική συγκυρία της αγοράς του LNG και πραγματοποίησαν εξαγωγές ποσοτήτων αερίου προς τη Βουλγαρική αγορά. Καθώς οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει και πληθαίνουν με την έλευση του TAP οι πηγές προμήθειας, αυξάνονται οι εταιρείες που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα της προχθεσινής πρώτης δημοπρασίας για την κατανομή αδιάλειπτης μεταφορικής ικανότητας παράδοσης φυσικού αερίου στο νέο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με τον αγωγό TAP στη Νέα Μεσήμβρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη ΔΕΠΑ η οποία δέσμευσε χωρητικότητα, ένας ακόμη παίκτης συμμετείχε με επιτυχία στη δημοπρασία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την Bulgarian Energy Holdings μητρική της βουλγαρικής εταιρείας αερίου Bulgartransgaz, η οποία δέσμευσε δυναμικότητα της τάξης των 3.300 μεγαβατωρών την ημέρα. Βεβαίως τη μεγαλύτερη δυναμικότητα περί τις 29.000 μεγαβατώρες δέσμευσε η ΔΕΠΑ. Σημειώνεται ότι οι δημοπρασίες που έγιναν αφορούν στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους 2021.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως σημαντική για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου καθώς δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον από νέους παίκτες. Σημειώνεται ότι η δέσμευση της χωρητικότητας που έγινε μέσω της δημοπρασίας δηλώνει την πρόθεση δραστηριοποίησης, ωστόσο απομένει να φανεί στην πράξη εάν πράγματι η Βουλγαρική εταιρεία θα βρει πελάτες ώστε να ξεκινήσει την δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση δραστηριοποίησης ενός ακόμη παίκτη και μάλιστα διεθνούς, στην εγχώρια αγορά αερίου δείχνει ότι γίνονται βήματα προόδου, έστω και εάν ακόμη το επίπεδο διαφάνειας αλλά και η ρευστότητα της αγοράς απέχουν από εκείνα που καταγράφονται σε ώριμες αγορές και μεγάλα hub της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν πηγές του κλάδου με αφορμή τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, είναι θετικό ότι η ελληνική αγορά αποκτά ενδιαφέρον και φαίνεται να προσελκύει νέους παίκτες. 

capital.gr