Αύξηση της παραγωγής συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον Οκτώβριο

Αύξηση της παραγωγής συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον Οκτώβριο
Δευτέρα, 02/11/2020 - 12:30

Η ρωσική παραγωγή συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε τον Οκτώβριο στα 9,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), από 9,93 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, βάσει έκθεσης της Interfax.

Σε τόνους, η παραγωγή συμπυκνωμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθε στα 42,19 εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τα 40,65 εκατομμύρια τόνους το Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, η Interfax ανέφερε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από τη Gazprom αυξήθηκε για πρώτη φορά φέτος τον Οκτώβριο, στα 42,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), από 41,9 bcm ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ έχει επίσης αυξηθεί, για τέταρτο μήνα, τον Οκτώβριο, λόγω της επαναλειτουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων στη Λιβύη και των υψηλότερων ιρακινών εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ + σημείωσε μείωση ρεκόρ 9,7 εκατομμυρίων bpd, ή 10% της παγκόσμιας παραγωγής, από τον Μάιο, καθώς η πανδημία έπληξε τη ζήτηση. Από τον Αύγουστο, ο όμιλος αποφάσισε την αύξηση των εξορύξεων με τις περικοπές να μειώνονται στα 7,7 εκατομμύρια bpd, εκ των οποίων το μερίδιο του ΟΠΕΚ είναι 4,868 εκατομμύρια bpd.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ + δεν περιλαμβάνει το συμπύκνωμα, έναν τύπο ελαφρού πετρελαίου, που η Ρωσία αντλεί, κατά μέσο όρο, περίπου 700.000-800.000 bpd.

Σημειώνεται ότι μια επιπλέον αύξηση 2 εκατομμυρίων bpd προγραμματίζεται τον Ιανουάριο, αν και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία τάσσονται υπέρ της συνέχισης των τρεχουσών περικοπών εν μέσω ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, σύμφωνα όσα ανέφεραν με πηγές του ΟΠΕΚ στο Reuters.