Σαουδική Αραβία: Μειώνει τις τιμές πετρελαίου λόγω δυσκολιών στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία

Σαουδική Αραβία: Μειώνει τις τιμές πετρελαίου λόγω δυσκολιών στην οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία
Δευτέρα, 07/09/2020 - 15:48

Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές πώλησης πετρελαίου στην Ασία και τις ΗΠΑ για τις αποστολές του Οκτωβρίου, λόγω σε δυσκολίες ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου, Saudi Aramco, μείωσε το κριτήριο αναφοράς του αργού πετρελαίου, Arab Light, περισσότερο από το αναμενόμενο. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα περικοπών στις τιμές στην Ασία, ενώ ο παραγωγός πρόκειται να προβεί σε μειώσεις τιμών και για εξαγωγές στη βορειοδυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Bloomberg , η μείωση των τιμών στην Ασία για τις αποστολές του Οκτωβρίου από την Aramco ανέρχεται στα 1,40 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή 50 σεντς λιγότερα από το περιφερειακό σημείο αναφοράς.

Φέτος η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε καθώς η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να προβούν σε μέτρα περιορισμού με ισχυρό αντίκτυπο στις οικονομίες τους, τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις πτήσεις τους και τους εργαζόμενους να μείνουν σπίτι.

Έτσι, η Σαουδική Αραβία συνεργάστηκε με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς που ανήκουν στον του ΟΠΕΚ + για περικοπές στην παραγωγή, μειώνοντας το ένα δέκατο της παγκόσμιας προσφοράς στην αγορά. Οι τιμές του αργού υπερδιπλασιάστηκαν από τον Απρίλιο σε περίπου 45 δολάρια το βαρέλι, όμως εξακολουθούν να είναι μειωμένες περισσότερο από 30%.

Η Σαουδική Αραβία είχε υποστηρίξει την αύξηση των τιμών ανά μήνα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Ωστόσο, η ζήτηση από τα διυλιστήρια μειώθηκε λόγω των χαμηλών κερδών από τη μετατροπή του αργού πετρελαίου σε βενζίνη και σε άλλα καύσιμα. Και ακόμη και όταν οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν, τα αυξημένα αποθέματα κάλυψαν μεγάλο μέρος της αύξησης της ζήτησης, αντί για το φρέσκο αργό.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία συνήθως καθορίζει τις αποφάσεις τιμολόγησης του πετρελαίου και για τους άλλους προμηθευτές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του δεύτερου και τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ.

Πηγή: Bloomberg