Κ. Ξιφαράς: Ο κρίσιμος ρόλος της ΔΕΠΑ στην ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας

Κ. Ξιφαράς: Ο κρίσιμος ρόλος της ΔΕΠΑ στην ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας
Τετάρτη, 01/07/2020 - 14:06
Άρθρο του του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες ραγδαίων εξελίξεων στα ενεργειακά πράγματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Η ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης αλλάζει άρδην τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των κρατών της περιοχής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλέον έχει στη διάθεσή της μια ακόμη σημαντική πηγή τροφοδοσίας.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ δρομολογεί μια σειρά από νέα μικρά και μεγάλα έργα με στόχο, όχι μόνο την ενεργειακή διασύνδεση των κρατών μελών της, αλλά και τη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασμού και την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

H χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των σχεδιασμών, αφού, λόγω της μοναδικής γεωστρατηγικής θέσης της, είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη των νέων ενεργειακών οδών. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο και να βάλει τη σφραγίδα της στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης, ενώ η ενεργειακή της διπλωματία γίνεται ταυτόχρονα και μοχλός αναβάθμισης της γωπολιτικής αξίας της.

Η ΔΕΠΑ αποτελεί αναμφίβολα, την αιχμή του δόρατος της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής. Με μια σειρά από στοχευμένες κινήσεις, όπως ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, η σύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας μέσω του αγωγού IGI Poseidon, το πρόγραμμα CYNERGY για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου στην Κύπρο που «σπάει» την ενεργειακή απομόνωση της νησιωτικής χώρας και φυσικά, με την καθοριστική συμμετοχή της στην κατασκευή του νέου Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία εδραιώνει τη θέση της στην κορυφή της ενεργειακής πυραμίδας στα Βαλκάνια και εκτοξεύει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακόμη πιο σημαντικός ωστόσο, είναι ο νέος αγωγός EastMed, στον οποίο επίσης, πρωταγωνιστεί η ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο με μεγάλη εθνική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία, το οποίο έρχεται να συνεισφέρει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια των εν λόγω χωρών, καθώς και της Ευρώπης.

O EastMed θα μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και – μέσω της διασύνεδεσής του με τον IGI Poseidon – στην Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα, θα μπορεί να τροφοδοτεί και την εσωτερική αγορά της Κύπρου με επιπλέον ένα δισ. κυβικά μέτρα.

Ο αγωγός έχει την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η οποία το έχει εντάξει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος και συμμετέχει στη χρηματοδότησή του. Παράλληλα, στις αρχές του χρόνου, υπεγράφη η Διακρατική Συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την υποστήριξη του αγωγού, καθώς επίσης και το προσύμφωνο της ΔΕΠΑ με την Energean για την πώληση και την αγορά 2 δισ. κυβικών μέτρων φ.α, από τα κοιτάσματα της δεύτερης στην ΑΟΖ του Ισραήλ και τη μεταφορά τους μέσω του EastMed. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη συμφωνία για την εμπορική αξιοποίηση του αγωγού και συνάμα, ένα αποφασιστικό βήμα για τη διασφάλιση της εμπορικής του βιωσιμότητας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει, από την 5η του Μάη, ανακηρύξει τον αγωγό σε έργο εθνικής σημασίας και δημόσιου συμφέροντος, ενώ τον ίδιο μήνα η Ελληνική και η Κυπριακή Κυβέρνηση επικύρωσαν την απόφαση για την πραγματοποίησή του.

Τέλος, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο EastMed είναι τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος, ανταγωνιστικός και παράλληλα, συμπληρωματικός στις υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες διόδους μεταφοράς. Με αυτούς τους ρυθμούς, η υλοποίηση του αγωγού πλησιάζει ακόμη περισσότερο, με την Τελική Επενδυτική Απόφαση να αναμένεται εντός των προσεχών 2 δύο – τριών ετών.

Συνοψίζοντας, τους τελευταίους μήνες η ΔΕΠΑ επεκτείνει σταθερά τις εμπορικές της δραστηριότητες και σε συνεργασία με μεγάλους διεθνείς εταίρους, αναπτύσσει τις υποδομές που εγγυώνται τη διαφοροποίηση των πηγών και την ενεργειακή ασφάλεια τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Ενισχύοντας συστηματικά τη διεθνή παρουσία της, η ΔΕΠΑ πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου και συμβάλλει καθοριστικά στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας.