Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού τιμής εκκίνησης δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου

Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού τιμής εκκίνησης δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου
Παρασκευή, 17/04/2020 - 00:38

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου από την εταιρεία ΔΕΠΑ Α.Ε. (υπ΄αριθμ. 589/2014 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως ανακοινώθηκε με το από 21.07.2014 Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ελέγχει και πιστοποιεί την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών (τριμηνιαίων και ετήσιων) ποσοτήτων φυσικού αερίου με βάση εγκεκριμένη μεθοδολογία διαμόρφωσης τιμής.

Με την υπ’αριθμ. 592/2014 Απόφαση της ΡΑΕ με θέμα «Έλεγχος και πιστοποίηση του τρόπου διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών της εταιρείας ΔΕΠΑ Α.Ε.», η Αρχή ενέκρινε για πρώτη φορά την εν λόγω μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών και προχώρησε σε σύσταση προς τη ΔΕΠΑ Α.Ε. για την εφαρμογή της. Με την υπ’αριθμ. 423/2016 Απόφαση της ΡΑΕ με θέμα «Τροποποίηση της υπ’αριθμ. 592/2014 απόφασης της ΡΑΕ, όπως ισχύει, ως προς τη μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών της ΔΕΠΑ Α.Ε.» (ΦΕΚ B’ 3872/2.12.2016), η Αρχή ενέκρινε την εν λόγω τροποποίηση της μεθοδολογίας της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, κατόπιν αποδοχής της πρότασης της εταιρείας ΔΕΠΑ Α.Ε. από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (βλ. το από 17.10.2016 Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού) για την τροποποίηση επιμέρους δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν με τις προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής.

Πρόσφατα, εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) επί της διαιτησίας της εταιρείας ΔΕΠΑ Α.Ε. με τον προμηθευτή BOTAS, η οποία αφορούσε στο αίτημα της ΔΕΠΑ για αντικατάσταση του υφιστάμενου τύπου υπολογισμού της τιμής από νέο τύπο στη βάση αντιπροσωπευτικού ευρωπαϊκού δείκτη τιμών με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από το συγκεκριμένο προμηθευτή. Σύμφωνα με την ΔΕΠΑ Α.Ε. συνεπεία της εν λόγω απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, είναι πλέον δυσχερής η εφαρμογή της υφιστάμενης μεθόδου υπολογισμού της εκτίμησης του μεσοσταθμικού κόστους προμήθειας της ΔΕΠΑ, το οποίο εν πολλοίς καθορίζει την τιμή της ετήσιας και τριμηνιαίας δημοπρασίας, για τρεις λόγους: πρώτον, διότι εισάγεται μία παράμετρος που δεν υπάρχει ως σήμερα, δεύτερον διότι η παράμετρος αυτή λαμβάνει τιμές που μεταβάλλονται ανά μήνα, αντί ανά τρίμηνο και τρίτον διότι απαιτείται πρόβλεψη της νέας παραμέτρου για ολόκληρο το τρίμηνο εφαρμογής της ελλείψει δημοσιευόμενων τέτοιων προβλέψεων, σε αντίθεση με τις παραμέτρους του πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ A.E. υπέβαλε στη ΡΑΕ, με γνώμονα τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ τιμής εκκίνησης και οριστικής τιμής της κάθε δημοπρασίας, δύο εναλλακτικές προτάσεις για αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου όπου η πρόταση της ΔΕΠΑ Α.Ε. είναι να εφαρμοστεί η Μέθοδος 2.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τις δύο εναλλακτικές προτάσεις. Για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων στη διαβούλευση αναρτάται και συνοδευτικό σημείωμα που υπέβαλε η ΔΕΠΑ Α.Ε. για τη σύγκριση των δύο μεθόδων.

Εισήγηση προς ΡΑΕ – Μέθοδος 1

Εισήγηση προς ΡΑΕ – Μέθοδος 2

Εισήγηση προς ΡΑΕ – Αναθεώρηση Μεθοδολογίας Δημοπρασιών Φ.Α.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως.

Η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση και το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.