Η μείωση παραγωγής πετρελαίου δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια ζήτησης

Η μείωση παραγωγής πετρελαίου δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια ζήτησης
Πέμπτη, 16/04/2020 - 13:12

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)προβλέπει πτώση στη ζήτηση πετρελαίου τον Απρίλιο λόγω του lockdownγια τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο ΙΕΑ προβλέπει μια μείωση στη ζήστηση πετρελείου στα 29 εκατομμύρια βαρέλια ημερισίως, δηλάδή μία μείωση που δεν έχει σημειωθεί εδώ και 25 χρόνια και προειδοποιεί ότι καμία μείωση στηνπαραγωγή πετρελαίου δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσης που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της μείωσης της ζήτησης.

Μάλιστα, την Τετάρτη προέβλεψε πτώση στηζήτηση στα 9,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερισίως.

Μειώνοντας την προσφορά πετρελαίου και ισοπεδώνοντας την καμπύλη συσσώρευσης αποθεμάτων, το σύνθετο σύστημα της αγοράς πετελαίου ωθείται στην απορρόφησηόλων των δυσμενών αποτελεσμάτων αυτής της κρίσης.

"Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την προσφορά έτσι ώστε νααντισταθμιστούν οιαπώλειες ζήτησης. Ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ των χωρών του OPECπου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα είναι μια σταθερή αρχή."

Η τιμή του πετρελαίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησε. Το αργό πετρέλαιο Benchmark Brent υποχώρησε κατά 3,45% στα 28,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κατά 2,14% στα 19,65 δολάρια το βαρέλι.