Γ. Αληγιζάκης: Στο μικροσκόπιο 200 πρατήρια – Παραμένει η παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων παρά τα θετικά βήματα

Γ. Αληγιζάκης: Στο μικροσκόπιο 200 πρατήρια – Παραμένει η παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων παρά τα θετικά βήματα
Παρασκευή, 04/07/2025 - 08:20

Παρά τη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πρατήρια καυσίμων, το φαινόμενο εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη διάσταση στην ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΙΝΟΙΛ και προέδρου του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Γιάννη Αληγιζάκη.

Μιλώντας χθες στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο κ. Αληγιζάκης ανέφερε ότι διαχρονικό πρόβλημα είναι η παραβατικότητα που χαρακτηρίζει την αγορά, είτε με τις διάφορες μορφές λαθρεμπορίου, είτε με παραβιάσεις μηχανισμών στις αντλίες των πρατηρίων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να είναι το μεγάλο θύμα μιας μεγάλης κλοπής που διαρκώς αυξάνει. Παράλληλα έκανε λόγο για σημαντικές στρεβλώσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν την αγορά, με αποτέλεσμα να πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός και να δημιουργούνται συνθήκες άνισου παιχνιδιού, εις βάρος των συνεπών επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως επισήμανε, το πρόβλημα της παραβατικότητας δεν αφορά μεμονωμένα περιστατικά, αλλά αποτελεί δομική στρέβλωση που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και απώλεια εσόδων για το κράτος και τις συνεπείς επιχειρήσεις. «Το φαινόμενο των παραβατικών πρατηρίων είναι υπαρκτό και παραμένει εκτεταμένο, παρά τα θεσμικά εργαλεία που έχουν τεθεί σε ισχύ», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι αποκαλυπτικά. Μόνο από τις πρόσφατες ελεγκτικές παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ, έχουν εντοπιστεί 80 πρατήρια με σοβαρές παραβάσεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε επιπλέον 200 πρατήρια, που αναμένεται να αποκαλύψουν κι άλλες περιπτώσεις λειτουργίας εκτός του νόμιμου πλαισίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της νοθείας και της φοροδιαφυγής υπονομεύει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και θεσμικής θωράκισης της αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες άνισου ανταγωνισμού που λειτουργούν εις βάρος του καταναλωτή και των υγιών επιχειρηματικών σχημάτων του κλάδου.

Το 2024 με την ψήφιση του νόμου περί Δέουσας Επιμέλειας που προβλέπει σφράγιση για 2 χρόνια των πρατηρίων, τα πράγματα σε ότι αφορά την παραβατικότητα, άρχισαν να αλλάζουν για πρώτη φορά επεσήμανε και πρόσθεσε ότι χάρις στην σωστή και αποτελεσματική συνεργασία της ΑΑΔΕ και της ΕΛ.ΑΣ., ένας μεγάλος αριθμός πρατηρίων στην Αθήνα πιάσθηκε για άκρως παραβατικές συμπεριφορές, όπως λαθρεμπόριο με διαλύτες και πειραγμένες αντλίες που έδιναν πολύ μικρότερη ποσότητα στον καταναλωτή από αυτή που πλήρωνε.

Ο νέος νόμος που αποφασίσθηκε στο τέλος του 2023, προβλέπει την διετή σφράγιση πρατηρίων. Από τον Ιούνιο του 2024 που ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου νόμου, έως σήμερα, έχει ανακοινωθεί η σφράγιση σε πάνω από 80 παραβατικά πρατήρια.

Στον πρώτο αυτό κατάλογο των 80 πρατηρίων, ένας αριθμός σχετικά μικρός σύμφωνα τουλάχιστον με τις ομοσπονδίες βενζινοπωλών που ξέρουν σε βάθος το πρόβλημα, θα υπάρξει συνέχεια, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πολιτείας, υπάρχει ένας συνολικός αριθμός πάνω από 200 πρατήρια στα οποία εξετάζουμε τα στοιχεία, εάν όντως είναι παραβατικά.

Σε σχέση, εξάλλου, με την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των καυσίμων από την 1η Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ελίν εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κύμα ανατιμήσεων, «διότι το οικονομικό κλίμα και ο ανταγωνισμός, θεμιτός και αθέμιτος, δεν το επιτρέπουν. Διότι αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω των παραβατικών, εξακολουθεί να υπάρχει».

Πάντως τόνισε ότι η παράταση του πλαφόν το 2024 ήταν αδικαιολόγητη και αποτελέσε τη δεύτερη στρέβλωση στην αγορά που επηρεάσε σε σημαντικό βαθμό και την κερδοφορία της εταιρείας.

«Το πιο σημαντικό, όμως, που αφορά την κατάργηση του πλαφόν, είναι ότι σε συνδυασμό με τις ενέργειες της ΑΑΔΕ και της ΕΛΑΣ, θα μειωθεί ο αριθμός των παραβατικών πρατηρίων, διότι θα παύσουν οι πρατηριούχοι να εγκαταλείπουν τα πρατήρια. Στις εταιρίες θα δοθεί η δυνατότητα να διαμορφώσουν την εμπορική τους πολιτική με μεγαλύτερη ευελιξία να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Συνεπώς οι προοπτικές, συνολικά της Εσωτερικής Αγοράς είναι για το 2025 θετικές» υπογράμμισε.

Πάντως, παρά τα θετικά βήματα που αναγνωρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ότι έχουν γίνει από την πλευρά της πολιτείας για τηνν αντιμετώπιση της παραβατικότητας υπάρχουν σοβαρά ζητήματα «που δεν μας επιτρέπουν να αισθανθούμε ότι λειτουργούμε σε μια υγιή αγορά» όπως είπε.

«Ζητήματα όπως η μη εφαρμογή του νόμου, είτε λόγω αποφάσεων των πρωτοδικείων, είτε λόγω ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού των εμπλεκόμενων υπουργείων. Αποτέλεσμα η διαχείριση του προβλήματος να γίνεται δυσκολότερη σε έναν Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος είναι σε πλήρη σύγχυση, δεν κατανοεί το πρόβλημα σε βάθος και «τσουβαλιάζει» όλες τις εταιρείες και όλα τα πρατήρια, στην άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι». Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος αριθμός έντιμων πρατηριούχων που αγωνίζονται να επιβιώσουν και ένας αριθμός εταιριών που σέβεται το σήμα που έχουν τα πρατήριά του.