Θετική γνωμοδότηση ΥΠΕΝ για το έργο τροφοδοσίας και αποθήκευσης LNG στο λιμένα Πατρών

Θετική γνωμοδότηση ΥΠΕΝ για το έργο τροφοδοσίας και αποθήκευσης LNG στο λιμένα Πατρών
Δευτέρα, 29/07/2019 - 22:16

Τη θετική γνωμοδότησή του για το έργο της εγκατάστασης τροφοδοσίας και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ – LNG) στο νότιο λιμένα Πατρών, σύμφωνα με την προτεινόμενη στον φάκελο Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων εναλλακτική λύση 1, έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης POSEIDON MED II.

Η εγκατάσταση μικρής κλίμακας ΥΦΑ προτείνεται να χωροθετηθεί στην επιχωμένη περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα του λιμένα, έκτασης περίπου ίση με 25.000 m2, κοντά στην εκβολή του ποταμού Γλαύκου, εντός χερσαίας ζώνης του λιμένα. Η αποθηκευτική ικανότητα της εγκατάστασης θα είναι 3000 m3.

Για την θετική γνωμοδότηση το ΥΠΕΝ έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, τις θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον σε μια ευρύτερη περιοχή από εκείνη που επηρεάζεται άμεσα από το έργο, καθώς επίσης και τα οφέλη για την εθνική οικονομία, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.

Το πρόγραμμα POSEIDON MED II, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται σε τρεις χώρες- Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο- και περιλαμβάνει έξι ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία), καθώς και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα.

Aποσκοπεί στην ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ (LNG) ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου για τη ναυτιλία. Για την υλοποίηση του προγράμματος απαιτείται η κατασκευή έργων αποθήκευσης και μεταφόρτωσης του LNG στους λιμένες ενδιαφέροντος.