Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από το Χρηματιστήριο Ρύπων

Γιαρέντης (ΔΑΠΕΕΠ): Να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από το Χρηματιστήριο Ρύπων
Deltio Typou
Πέμπτη, 11/04/2024 - 17:00

«Καμπανάκι» σχετικά με την κατάσταση του ΕΛΑΠΕ έκρουσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 - 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πιο αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, ανέφερε ότι ο ΕΛΑΠΕ είναι σε μία καλή κατάσταση με μία λίγο αμφιλεγόμενη εικόνα αν λάβει κανείς υπόψη τις λογιστικές καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς μπορεί να εμφανίζεται, ένα λογιστικό έλλειμμά που είναι στα 90 εκατ. ευρώ αλλά το ταμειακό του υπόλοιπο παραμένει σταθερό. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στο τέλος του 2024 το έλλειμμα μπορεί να ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ και θα επηρεάσει το ταμειακό ισοζύγιο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία.

Αρχικά πρότεινε την αύξηση του εσόδου του ΕΛΑΠΕ από το Χρηματιστήριο Ρύπων καθώς αυτό ανέρχεται στο 14,6% ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν στο 72%. Επίσης είναι απαραίτητο να εξετασθεί πως θα επανέρθει το ΕΤΜΕΑΡ στα 24 ευρώ, το οποίο καλύπτεται από τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Όσον αφορά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ο κ. Γιαρέντης δήλωσε ότι αυτό κάλυψε την κρίση με 8 δις. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη σε επιστήμονες και εργατοτεχνικό προσωπικό.