Το «μπρα ντε φερ» στη ΔΕΠΑ

Το «μπρα ντε φερ» στη ΔΕΠΑ
Τρίτη, 11/06/2019 - 12:02

Μεγάλης σημασίας αναμένεται να είναι η προγραμματισμένης για σήμερα σύσκεψης του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους μετόχους της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ και τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, με βασικό θέμα το μέλλον του διευθύνοντος συμβούλου, Δημήτρη Τζώρτζη. 

Ο υπουργός Ενέργειας εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος από την άρνηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας να παραιτηθεί, παρά το γεγονός πως του έχει ζητηθεί η παραίτησή του εδώ και μέρες.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το υπουργείο αναμένεται να «πιέσει» τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και το ΤΑΙΠΕΔ (κυρίως το δεύτερο), προκειμένου να βρεθεί τρόπος να απαλλαγεί ο κ. Τζώρτζης από τα καθήκοντά του.

Μέχρι τώρα, το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί το βασικό μέτοχο της ΔΕΠΑ, δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα αντικατάστασης του διευθύνοντος συμβούλου, υποστηρίζοντας πως δεν απαιτείται συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης μετόχων αλλά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Αναφορικά με τον άλλο μέτοχο, τα ΕΛΠΕ, δεν υπάρχει ακόμα σαφής ένδειξη.

Ο υπουργός Ενέργειας επιθυμεί να βρεθεί το συντομότερο δυνατό τρόπος να απομακρυνθεί ο κ. Τζώρτζης, ωστόσο ο χρόνος λειτουργεί εναντίον της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, ο κ. Σταθάκης «χρεώνει» στο δεύτερο (κ. Τζώρτζης) ότι δεν απέτρεψε την προσφυγή στα δικαστήρια εταιρείας, μέσω της οποίας απασχολούνται στη ΔΕΠΑ περίπου 150 εργαζόμενοι που τις περασμένες ημέρες πραγματοποίησαν απεργίες. Ο λόγος των κινητοποιήσεων ήταν πως δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Ενέργειας για μονιμοποίηση αυτών των εργολαβικών εργαζομένων στην εταιρεία και τις θυγατρικές της.

Από την άλλη πλευρά, ο νυν διευθύνω σύμβουλος της ΔΕΠΑ φέρεται ειπών πως ουδέποτε υποκίνησε την προσφυγή στα δικαστήρια του εργολάβου και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραιτηθεί, ενώ έχει ενημερώσει επανειλημμένως τον υπουργό πως η πρόσληψη των 150 εργαζομένων με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ αποτελεί δύσκολη υπόθεση.