Πως προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Πως προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ
Τρίτη, 07/05/2019 - 17:26

Μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένονται εξελίξεις για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά τον άγονο διαγωνισμό για την πώληση του 50,1%. Τότε, θα βρίσκονται στην ατζέντα της συζήτησης με τους θεσμούς οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, το οποίο πάντως έχει ήδη έτοιμο το ΥΠΕΝ για τον όμιλο.

Επί του σχεδίου που έχει καταρτίσει το υπουργείο, θα γίνει διαβούλευση με τους θεσμούς, αλλά και τον έτερο βασικό μέτοχο του ομίλου (την Paneuropean συμφερόντων Λάτση), ώστε να αποφασισθεί η τύχη των ΕΛΠΕ. Σημειώνουν ωστόσο ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν άμεσα, και σίγουρα όχι εντός του Μαΐου.

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, εντός του μήνα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας με βάση την ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ. Στελέχη της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι εντός 15 ημερών θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης των εμπορικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ έχει γίνει ήδη ο επιμερισμός των ταμειακών διαθέσιμων της επιχείρησης, κάτι που σημαίνει ότι 110 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και 70 εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ Υποδομών.

Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η κατανομή του μόνιμου προσωπικού της ΔΕΠΑ στις δύο νέες εταιρείες, με την πλειονότητα των υπαλλήλων να υπάγεται στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία, θα μονιμοποιηθεί.