Μεγάλα συμβόλαια LNG «κυνηγούν» οι ευρωπαϊκές χώρες

Μεγάλα συμβόλαια LNG «κυνηγούν» οι ευρωπαϊκές χώρες
Πέμπτη, 19/10/2023 - 13:13

Εντείνεται η κινητικότητα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις από την Ευρώπη μέχρι την Κίνα σπεύδουν να εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας ενόψει του χειμώνα που πλησιάζει.

Στην Ευρώπη ειδικότερα, η ανησυχία για τον πρώτο χειμώνα χωρίς ίχνος ρωσικού αερίου οδηγεί ενεργειακούς κολοσσούς σε μακροχρόνιες συμφωνίες με το Κατάρ, προκειμένου να διασφαλίσουν επάρκεια φυσικού αερίου στις χώρες τους.

Το Κατάρ αναδεικνύεται, έτσι, σε καίριο προμηθευτή και σε κερδισμένο της ρήξης ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες παρακάμπτουν τις δεσμεύσεις τους για στροφή στην πράσινη ενέργεια και θέτουν σε προτεραιότητα την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Μία εβδομάδα μετά τη μακροπρόθεσμη συμφωνία που συνήψε με το Κατάρ η TotalEnergies για λογαριασμό της Γαλλίας, η Shell έκλεισε αντίστοιχη συμφωνία, που δεσμεύει την ενεργειακά πλούσια χώρα του Κόλπου να προμηθεύει την Ολλανδία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) επί 27 χρόνια. Από το 2026 και μετά, η QatarEnergy θα παρέχει στην Ολλανδία κάθε χρόνο 3,5 εκατ. τόνους LNG, που θα παραδίδονται στον τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Οι ταυτόχρονες και πανομοιότυπες συμφωνίες προϊδεάζουν για επικείμενες νέες συμφωνίες. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ενεργειακές απέφευγαν έως τώρα τις μακροχρόνιες συμφωνίες, αλλά η στροφή τους σε συμβόλαια 27 ετών προδίδει πόσο ελκυστικά φαίνονται αυτά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια τώρα.

Και ο λόγος είναι ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αναταραχή στην παγκόσμια αγορά και ανάγκασε τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν σε προτεραιότητα την ενεργειακή τους ασφάλεια, αφήνοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, κατά μέρος τα φιλόδοξα σχέδια για ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Από την πλευρά του, το Κατάρ σπεύδει να διασφαλίσει την πελατεία του σε μακροχρόνια βάση, αφού έχει επενδύσει δεκάδες δισ. δολ. σε υποδομές προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή του σε φυσικό αέριο κατά 64% μέχρι το 2027. Πέρυσι η Shell αγόρασε μερίδιο στο σχέδιο. Οι άλλες πετρελαϊκές που έχουν μερίδιο στο ίδιο σχέδιο, μεταξύ των οποίων οι ExxonMobil και η Eni SpA, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει συμφωνίες αγοράς LNG.

Ενδέχεται, πάντως, να κλείσουν αντίστοιχες συμφωνίες με το Κατάρ, που με τις δύο συμφωνίες με Shell και TotalEnergies έχει ήδη δεσμεύσει περίπου 18,8 εκατ. τόνους από τη μελλοντική αυξημένη παραγωγή του σε LNG .