Ομιλία Γ. Σταθάκη σε εκδήλωση για την ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας

Ομιλία Γ. Σταθάκη σε εκδήλωση για την ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας
Τρίτη, 22/01/2019 - 13:20


«Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που προωθεί η κυβέρνηση. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η αξιοποίηση της δυναμικής των πανεπιστημιακών σχολών και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, που διαθέτουν το υψηλά καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό και την εξειδικευμένη γνώση».

Αυτά τόνισε, σήμερα στα Χανιά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

«Η απόφαση της δημιουργίας του ΙΠΕ θα εξυπηρετεί τους παραπάνω στόχους και θα παρέχει τη δυνατότητα στοχευμένης έρευνας, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας και τις προτεραιότητες της επιστημονικής κοινότητας», σημείωσε ο Υπουργός. «Παράλληλα θα είναι πιο ευέλικτο στη χρήση στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με γνώμονα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Η ίδρυση του νέου Ινστιτούτου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, ενσωματώνοντας στο ΙΤΕ μία νέα περιοχή ερευνητικού ενδιαφέροντος, ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι, ήδη, μεγάλο, νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στην περιοχή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή διεθνών κολοσσών του ενεργειακού κλάδου (ExxonMobil, Total, Repsol, Edison) και των ΕΛΠΕ, στους σχετικούς διαγωνισμούς παραχώρησης, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Το νέο Ινστιτούτο προσθέτει αξία στην Κρήτη και αναδεικνύει την Περιφέρεια σε βασικό ενεργειακό πόλο, της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, επισήμανε. Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι μπορεί να αλλάξει σελίδα και η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας να γίνει και χώρα παραγωγός (up-stream), προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η σημαντική βελτίωση της τεχνολογίας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με όρους πλήρους ασφάλειας για το περιβάλλον και τους εργαζομένους, καθώς και ο εντοπισμός μεγάλων κοιτασμάτων, στα νότια της χώρας (κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο) δίνουν το στίγμα.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, «προχωρά στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου υδρογονανθράκων, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα εξασφαλίζονται σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες. Επιπρόσθετα, τόνισε, στην εθνική νομοθεσία «η Πολιτεία έχει ενσωματώσει πλήρως την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο και οι όροι των συμβάσεων προβλέπουν όλους τους σύγχρονους μηχανισμούς προληπτικής ασφάλειας».

Όπως προανήγγειλε ο κ. Σταθάκης, στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετούνται άμεσα Περιφερειακά Παρατηρητήρια για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας, των δήμων και των αρμόδιων επιστημονικών φορέων. Στις αρμοδιότητες των Παρατηρητηρίων, τόνισε, είναι η παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων των προγραμμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς και των επιπτώσεών τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.