Πώς θα λειτουργεί η υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγών LNG

Πώς θα λειτουργεί η υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγών LNG
Τρίτη, 23/05/2023 - 06:16

Ο ΔΕΣΦΑ προσφέρει την υπηρεσία φόρτωσης φορτηγών πλοίων LNG (LNG Truck Loading) με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να κτίσουν τους σταθμούς υποδοχής του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει η πρώτη δοκιμή λειτουργίας του Σταθμού Φόρτωσης Φορτηγών LNG στη Ρεβυθούσα που προσφέρει μια λύση σε βιομηχανίες και το δίκτυο διανομής των πόλεων, ως προς τη μεταφορά LNG με ειδικά σχεδιασμένα φορτηγά.

Στη διαδικασία είχαν συμμετάσχει τρεις εμπορικές εταιρίες η ΔΕΠΑ -ΕΜΠΟΡΙΑΣ η Coral Gas και η Blue Grid που θα προσφέρει λύσεις για LNG για τον Μυτιληναίο. Άρα ο ΔΕΣΦΑ προσφέρει την υπηρεσία φόρτωσης φορτηγών πλοίων LNG (LNG Truck Loading) με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να είναι υποχρεωμένες να κτίσουν τους σταθμούς υποδοχής του υγροποιημένου φυσικού αερίου για κάνουν στη συνέχει την αεριοποίηση του. Επομένως, η ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θέλει να κάνει σύμβαση πηγαίνει σε μια από τις προαναφερόμενες εταιρίες. Θα πρέπει να κάνει ένα σταθμό για ένα tank – LNG όπου θα τροφοδοτείται από το φορτηγό και μετά μια εγκατάσταση αεριοποίησης.

Να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ζήτημα ως προς την επιλογή της προβλήτας «Κρόνος» για χρήση της υπηρεσίας του ΔΕΣΦΑ. Όπως ανέφερε ο διαχειριστής σε σχέση με την καταλληλόλητα της προβλήτας «Κρόνος», πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα που συνέκρινε τις διαθέσιμες λιμενικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, από την οποία αναδείχθηκε ως καταλληλότερη επιλογή αυτή της προβλήτας «Κρόνος», καθώς πληροί μια σειρά από κριτήρια που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την εγγύτητα τόσο στην εγκατάσταση της Ρεβυθούσας όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και την προσβασιμότητα οχημάτων έκτακτης ανάγκης και υποστήριξης. Τέλος, αποτελεί έναν ώριμο λιμένα που ήδη εξυπηρετεί μια σειρά από αντίστοιχες βιομηχανικές υποδομές και χρήσεις.

Τόνιζε δε στην ίδια ανακοίνωση πως η υπηρεσία Φόρτωσης Φορτηγών LNG προσφέρει μια ευέλικτη λύση για τη μεταφορά ποσοτήτων LNG σε περιοχές και χρήστες που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, ενισχύοντας σημαντικά τόσο την ασφάλεια εφοδιασμού όσο και την ενεργειακή διασύνδεση της χώρας. Μπορεί να εξυπηρετήσει απομακρυσμένα δίκτυα διανομής, βιομηχανικούς καταναλωτές, ανεφοδιασμό πλοίων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG, καθώς και σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων που κινούνται με LNG.