Κυριαρχία του LNG στο μίγμα φυσικού αερίου- Στο 72% τον Δεκέμβριο

Κυριαρχία του LNG στο μίγμα φυσικού αερίου- Στο 72% τον Δεκέμβριο
Πέμπτη, 12/01/2023 - 06:35

Τη μερίδα του λέοντος στο μίγμα φυσικού αέριου που εισήχθη τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα κατέχει το LNG.

Το ποσοστό εισαγωγών του υγροποιημένου φυσικού αερίου έφτασαν στο 72% γεγονός που καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο που έχει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που επιδιώκεται η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ωστόσο αυξήθηκαν κατά 15% σε μηνιαία βάση φτάνοντας στις 5,5 TWh. Κατά τη διάρκεια του 2022 ο μοναδικός μήνας που εισαγωγές σημειώνουν αύξηση σε δωδεκάμηνη βάση είναι ο Μάιος ενώ η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση καταγράφεται τον Απρίλιο, που φτάνει στο 45% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021.

Η άνοδος του μεριδίου του φυσικού αερίου στο μίγμα καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής έπαιξε ουσιαστικό ρόλο καθώς η παραγωγή ηλεκτρισμού είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στη χώρα.

Συγκεκριμένα το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ μειώθηκε κατά 8%. Έτσι το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Δεκέμβριο ήταν στο 43%, από 42% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ 26% από 34% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σε επίπεδο ποσοτήτων οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθαν συνολικά σε 5,5 TWh με τη μέση ημερήσια να φθάνει στις 176,538 MWh. Το 72% των εισαγωγών υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, αντιστοιχεί σε 3,9 TWh ενώ από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου μέσω αγωγών, εισήχθησαν 0,7 TWh ή το 13% της ποσότητας από το Σιδηρόκαστροαπ΄όπου εισάγεται ρωσικό αέριο (σύνορα με τη Βουλγαρία), 0,2 TWh ή 4% εισήχθησαν μέσω των Κήπων (ελληνο-τουρκικός αγωγός) και 0,6 TWh ή 11% εισήχθησαν μέσω της Νέας Μεσημβρίας (αγωγός ΤΑΡ).

Ανά σημείο εξόδου από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Αερίου, οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2022 από τα διάφορα σημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:

- 589. 655 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,

-451.284 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,

-451.134 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΙΙ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας,

-442.130 MWh από το σημείο εξόδου στην Αθήνα και

-412.241 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

Η υψηλή συμμετοχή του φυσικού αερίου εξηγεί και την μεγάλη αύξηση των τιμών ειδικά του ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι για την τιμολόγηση του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα (και κατ’ επέκταση του ηλεκτρισμού) χρησιμοποιείται ως benchmark η τιμή TTF, όπως αυτή διαμορφώνεται στο ολλανδικό hub.

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας έντονων διακυμάνσεων στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου. Πάντως την τελευταία εβδομάδα του 2022 οι τιμές υποχώρησαν στα προ πολέμου επίπεδα, με τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιανουαρίου στο ολλανδικό TTF να φτάνουν κάτω από τα €77/MWh. Μάλιστα χθες, η τιμή στο συμβόλαιο TTF Φεβρουαρίου έκλεισε στα 65,100 ευρώ/MWh (-7,094%).