Έρευνες υδρογονανθράκων: Γιατί συγκεντρώνει το ενδιαφέρον η περιοχή Δραγοψά στα Ιωάννινα

Έρευνες υδρογονανθράκων: Γιατί συγκεντρώνει το ενδιαφέρον η περιοχή Δραγοψά στα Ιωάννινα
Δευτέρα, 05/12/2022 - 06:37

Οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι μια υπόθεση δεκαετιών που φεύγει και ξαναέρχεται στην επιφάνεια του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Έχουν βγει όμως κάποια συμπεράσματα ύστερα από μελέτες που έχουν γίνει, γι’ αυτό το λόγο όπως αναφέρουν αναλυτές το ενδιαφέρον υπάρχει πρωτίστως για τη Δυτική Ελλάδα, όμως επισημαίνουν πως πέρα από τις αποφάσεις που χρειάζονται από την πολιτεία για τη στήριξη των ερευνών πολύ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η συντόμευση των αδειοδοτήσεων.

Όπως ανέφερε ο γεωλόγος – μηχανικός ταμιευτήρων πετρελαίου και φυσικού αερίου Μάριος Πατσουλές κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια η περιοχή Δραγοψά Ιωαννίνων συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. «Είχαμε επισκεφτεί ένα μικρό ποταμάκι όπου υπήρχε ένας μικρός σχηματισμός που έβγαζε πετρέλαιο. Ήταν ένας ασβεστόλιθος γεμάτος πετρέλαιο, έχουν γίνει έρευνες και έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να υπάρχει πετρέλαιο για εκμετάλλευση, αλλά πρέπει να τονιστεί πως σημασία έχει το πορώδες» σημείωσε.

Στην Αλβανία, όπως ανέφερε όπου συμμετείχε σε κάποιες έρευνες ο ίδιος όταν τρύπησαν ένα σχηματισμό που είχε 10% πορώδες όταν έγινε η γεώτρηση βρέθηκε πετρέλαιο. Μετά έγινε ένα τεστ δοκιμής για το πόσο θα παράγει το συγκεκριμένο κοίτασμα είπε ο κ. Πατσουλές περιγράφοντας τη διαδικασία. «Έχει σημασία εάν το πορώδες που έχεις είναι γεμάτο με νερό, με αέριο ή μες συμπύκνωμα πετρελαίου και αερίου επομένως μόνο όταν τρυπάς θα μπορέσεις να δεις την ποιότητα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα κοιτάσματα που είναι σε 3.000 μέτρα όπως αυτά στην Κρήτη επεσήμανε πως μεγάλες εταιρίες εάν δεν «μυρίσουν» πετρέλαιο και δεν βρουν γεωλογικά ανάλογα που υπόσχονται πολλά δεν ασχολούνται. Ειδικά για την δυτική Κρήτη εξήγησε πως οι πρώτες γεωτρήσεις σκοπεύουν να γίνουν στα 2.500 μέτρα και σημείωσε πως το 1986 υπήρχε ένα σκάφος που μπορούσε να κάνει γεωτρήσεις στα 1.000 μέτρα βάθος και είχε έρθει νότια της Κρήτης στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Τότε παρατήρησαν το δυναμικό της μεσογείου. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Μεσόγειο γιατί έχει το πιο παχύ στρώμα αλάτων, που αποτελεί τον πιο κατάλληλο στεγανοποιητικό μηχανισμό και όπου έγιναν γεωτρήσεις βρέθηκε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Συμπερασματικά είπε ότι σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον στρέφεται στη δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη και κατέληξε λέγοντας πως «δυστυχώς η έρευνα δεν πέθανε μια φορά έβαλαν ταφόπλακα πολλές κυβερνήσεις και ο φουκαράς ο Έλληνας έχει δώσει πολλά λεφτά στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου για την έρευνα και δεν τα πήρε ποτέ πίσω…».