Οι πιέσεις των 15 ξαναβάζουν στο τραπέζι της ΕΕ το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι πιέσεις των 15 ξαναβάζουν στο τραπέζι της ΕΕ το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο
Σάββατο, 12/11/2022 - 07:56

Πρόταση για ένα προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο φέρνει η «σύγκρουση» των δύο στρατοπέδων μεταξύ του μπλοκ των 15 που τάσσονται υπέρ και των χωρών που συντάσσονται πίσω από τη Γερμανία.

Η πρόταση θα υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Νοεμβρίου.

Η Κομισιόν μετά και την επιστολή που απηύθυνε στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που υποστηρίζει την πρόταση των 15, τελικά να καταθέσει πρόταση για την επιβολή ενός προσωρινού πλαφόν στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με κοινή επιστολή της τσεχικής προεδρίας και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

«Η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς (προσωρινό ανώτατο όριο τιμών) που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως για να συζητήσουν οι υπουργοί στο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου», αναφέρεται στην κοινή επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Πρωθυπουργού της προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Τσεχίας, Πετρ Φιάλα προς τα 27 κράτη-μέλη.

Επισημαίνεται ακόμη ότι «το επόμενο έτος οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν σφιχτές. H Επιτροπή θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αξιολόγηση πιθανού κενού στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Ως εκ τούτου, η βασική μας πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετό αέριο διαθέσιμο πριν από τον χειμώνα 2023/24 για πλήρωση της αποθήκευσης. Αυτό απαιτεί να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με πιο συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο της κοινής μας ενεργειακής πλατφόρμας για τη συγκέντρωση της ζήτησης και τις από κοινού αγορές, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μείωση της ζήτησης και επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών».

Αδυναμία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί μακρόν δεν κατάφερνε να βρει τη συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο μπλοκ των 15 χωρών που ζητούσαν το πλαφόν- μία πρωτοβουλία στην οποία η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει - και της ομάδας των χωρών που αντιδρούσαν, με επικεφαλής τη Γερμανία. Οι ενστάσεις που εξ αρχής πρόβαλε το Βερολίνο ως προς τα τεχνικά προβλήματα του πλαφόν και τις συνέπειές του στην αγορά κυριάρχησαν επί των θέσεων χωρών η Ισπανία , η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες που επιζητούσαν τη θέσπιση του ανώτατου ορίου. Οι χώρες που συμπαρατάχθηκαν με τη Γερμανία υποστήριζαν τη θέση, ότι το όποιο πλαφόν στην τιμή θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετους όρους και κυρίως ότι δεν θα επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου ή δεν θα οδηγήσει τους παραγωγούς αερίου να ανακατευθύνουν τα φορτία αερίου σε τρίτες χώρες.

Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν λίγες ημέρες, είπε ότι πρόκειται να προτείνει έναν «μηχανισμό διόρθωσης» της τιμής του φυσικού αερίου στα 27 κράτη της ΕΕ την Παρασκευή 11/11, ένα μέτρο που στοχεύει στη χαλάρωση των αυξήσεων των τιμών αλλά όχι στο σταθερό ανώτατο όριο που επιδιώκουν πολλές χώρες, σύμφωνα με πηγές και έγγραφα που είδε το Reuters.

Ο «διάδρομος» τιμών στο TTF

Τελικά, η χθεσινή της δήλωση, επαναφέρει το θέμα του πλαφόν, μετά από τις πιέσεις των 15 κρατών μελών, με μια πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη που ανησυχούν για τις επιπτώσεις ενός πλαφόν στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν είπε στις χώρες της ΕΕ ότι ένα «συνολικό σκληρό» ανώτατο όριο στο TTF, την κύρια αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης που χρησιμοποιείται ως τιμή αναφοράς, θα αποτύχει να μειώσει τις τιμές, ενώ θα εγκυμονούσε νομικούς κινδύνους σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή – σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με 27 εθνικούς απεσταλμένους που θα ξεκινήσει στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή – θα σκιαγραφήσει τη σκέψη γύρω από έναν «μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς», που θα ισοδυναμούσε με «διάδρομο τιμών» στο TTF.

«Δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού βάζοντας μια σταθερή τιμή κάτω από την αγορά, καθώς βρισκόμαστε σε παγκόσμιο ανταγωνισμό για το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)», είπε ο αξιωματούχος. «Δημιουργούμε έναν διάδρομο για το ποιες θα ήταν οι τιμές, ελπίζουμε να μειωθεί η αστάθεια», πρόσθεσε.