Το 70% του αμερικανικού LNG κατευθύνεται πλέον στην Ευρώπη

Το 70% του αμερικανικού LNG κατευθύνεται πλέον στην Ευρώπη
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 09/09/2022 - 07:19

Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης από πλευράς των κρατών μελών της ΕΕ, και όχι μόνο, μετά την ένταση που έχει προκληθεί με την Ρωσία.

Στη διαβεβαίωση πως το 70% της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ θα κατευθυνθεί προς τις χώρες της Ευρώπης, προχώρησε ο Corey Grindal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Cheniere Energy Inc, του μεγαλύτερου εξαγωγέα αμερικανικού LNG. «Το 70% αυτού που παράγουμε έχει πάει στην Ευρώπη φέτος. Με την τρέχουσα τιμολόγηση, η αγορά λέει ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να πηγαίνει στην Ευρώπη», είπε σε συνέντευξή του στο διεθνές συνέδριο Gastech στο Μιλάνο ο Grindal, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης από πλευράς των κρατών μελών της ΕΕ, και όχι μόνο, μετά την ένταση που έχει προκληθεί με την Ρωσία.

Η αμερικανική εταιρεία ήδη έχει συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες, οι οποίες έχουν δεσμεύσει το 90% της παραγωγής της. Επισημαίνεται πως στο σημείο που βρίσκεται η αγορά της ενέργειας οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες αποτελούν το κλειδί για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης προμήθειας μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα ο Grindal στην ίδια συνέντευξη εξήγησε επ’ αυτού: «Χωρίς μακροπρόθεσμα συμβόλαια, δεν πρόκειται να αναλάβουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε υποδομές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Σχετικά το Reuters παρατηρεί πως οι παραγωγοί LNG προτιμούν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, οι οποίες γενικά διαρκούν μεταξύ 10 και 25 ετών, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τις δεσμεύσεις για επέκταση της παραγωγικής ικανότητας σε έργα έντασης κεφαλαίου και να διατηρήσουν τη σταθερότητα των εσόδων.

Ως παράδειγμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι παραγωγοί χρειάζονται μακροπρόθεσμες συμβάσεις για να χρηματοδοτήσουν τα έργα υγροποίησης τους, πουλώντας συνήθως ένα μέρος της επερχόμενης παραγωγής σε εμπόρους, οι οποίοι έχουν την ελευθερία να την πουλήσουν στην Ασία ή την Ευρώπη.

Περίπου το 70% του εμπορίου LNG παγκοσμίως εκτιμάται ότι πωλείται μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, αλλά στην Ευρώπη τα συμβόλαια spot και τα βραχυπρόθεσμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 45%-50%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την ανησυχία της λέγοντας ότι τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εμπόδια στις ελεύθερες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Πάντως αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας αύξησης των τιμών LNG στην περίπτωση που η Κίνα επιστρέψει με ανανεωμένο ενδιαφέρον στη ζήτηση στη συγκεκριμένη αγορά. Γι’ αυτή την ανησυχία ο Grindal δεν εμφανίστηκε καθόλου καθυσηχαστικός και υπογράμμισε πως μια αναβίωση της ζήτησης LNG από την Κίνα μπορεί να προσθέσει στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και θα τροφοδοτούσε έναν έντονο ανταγωνισμό για το υπερψυκτικό καύσιμο σε μια ήδη στενή αγορά.