Γιάννης Μανιάτης: Μείναμε πίσω, έχουμε κοιτάσματα για όλη την Ευρώπη

Γιάννης Μανιάτης: Μείναμε πίσω, έχουμε κοιτάσματα για όλη την Ευρώπη
Τετάρτη, 24/08/2022 - 14:23

Για το κοίτασμα Cronos-1 μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία της ανεύρευσης του Cronos-1 αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον Στέφανο Διαμαντόπουλο και το Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι τα 3 κοιτάσματα, Cronos-1, "Αφροδίτη" και "Γλαύκος", αθροίζουν περίπου 350bcm. Ένα υπολογίσιμο μέγεθος που κάνει την Κύπρο να μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στην ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου και να προτείνει τη δική της εναλλακτική λύση.

Αυτό που έχει αξία, είπε ο πρώην υπουργός, είναι ότι η κυπριακή δημοκρατία προχωρά το εθνικό της πρόγραμμα εντοπισμού και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, βρίσκεται σε ένα καλό στάδιο, συνεργάζεται και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, ενώ εμείς στην Ελλάδα δεν κινούμαστε με τους ίδιους ρυθμούς. Εμείς είμαστε ακόμα στις έρευνες, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, ενώ θα έπρεπε σήμερα να έχουμε τουλάχιστον 3 εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και αντί να πληρώνουμε το πανάκριβο ρωσικό αέριο, να μπορούμε να παράγουμε το δικό μας φυσικό αέριο

Εξήγησε ότι τα κοιτάσματα δεν έχουν “σύνορα”, που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό μπορεί να επεκτείνεται ένα κοίτασμα. Σήμερα, θα έπρεπε να έχουμε ήδη τρεις εξέδρες και να βγάζουμε το δικό μας φυσικό αέριο, ανέφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας.

Σε άλλο σημείο της κουβέντας ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι τα εν δυνάμει κοιτάσματα της Ελλάδα είναι 2000 bcm, δηλαδή πολύ σοβαρά κοιτάσματα με τα οποία μέσα σε ελάχιστα χρόνια μπορείς να τροφοδοτείς με σοβαρές ποσότητες φυσικού αερίου, ολόκληρη την Ευρώπη, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ομοφωνίας πολιτικού χαρακτήρα σύμφωνα με την οποία ως Ελλάδα θα συνεχίσουμε τις έρευνες και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου μας, ανεξαρτήτως κομμάτων υπουργών και κυβερνήσεων. Κι αυτό γιατί το φυσικό αέριο, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη θα το χρειάζονται τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/08/2022 - 15:04