Αντιδρούν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές στη λύση της αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία

Αντιδρούν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές στη λύση της αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία
Τετάρτη, 10/08/2022 - 06:42

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το τελευταίο διάστημα εξετάζει τη λύση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία και μάλιστα το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται, πως η Ε.Ε. ζητά από το κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης του 15% της ετήσιας κατανάλωσής τους σε φυσικό αέριο. Η χώρα μας βέβαια δεν έχει υποδομές αποθήκευσης, οπότε εξετάζει το σενάριο της συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. Ωστόσο, την αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό εξέφρασαν καθετοποιημένοι προμηθευτές κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της ΡΑΕ για το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης.

Όπως αναφέρει η ΡΑΕ στη δράση Δ3 Εναλλακτική Β ο ΔΕΣΦΑ, κατά την περίοδο απόληψης θα «εισάγει» φα μέσω εικονικής ανάστροφης ροής στον αγωγό ΤΑΡ στο Σημείο Εισόδου Νέα Μεσημβρία του ΕΣΦΑ.Η μέγιστη τεχνικά δυνατότητα εισαγωγής φα στο ΣΕ Νέα Μεσημβρία προσδιορίζεται, για τις συγκεκριμένες συνθήκες (μη διακοπής ρωσικού αερίου), στις 7.522MWh/d.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας εκτιμά ότι η πρόταση της ΡΑΕ δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους καταναλωτές και ο λόγος είναι όπως τονίζει « η περιορισμένη δυναμικότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ιταλία μειώνει κατά πολύ τα οφέλη της αποθήκευσης φυσικού αερίου για λογαριασμό της Ελλάδας σε υπόγεια εγκατάσταση στην Ιταλία, ενώ αντίθετα τα διαχειριστικά κόστη μιας τέτοιας δράσης θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά (αναλογιζόμενοι τις εγγυήσεις που πρέπει να κατατεθούν και το κόστος δραστηριοποίησης σε μια νέα αγορά, όπως είναι η Ιταλία)». Για αυτόν τον λόγο πιστεύει πως πρέπει να διαγραφεί από το τελικό Σχέδιο Προληπτικής Δράσης η συγκεκριμένη πρόταση.

Αντίθετη, είναι και η εταιρεία «ΗΡΩΝ» εκτιμώντας πως το όφελος από την εν λόγω δράση είναι αμελητέο, «αν αναλογιστεί κάποιος το ύψος των εγγυήσεων που θα ζητηθούν από μια ελληνική εταιρεία προμήθειας φα από εταιρείες με τις οποίες δεν έχει υπάρξει προηγούμενη συνεργασία, όπως και το διαχειριστικό κόστος εγγραφής και δραστηριοποίησης σε μια τρίτη χώρα με στόχο την αποθήκευση τόσο περιορισμένων ποσοτήτων, καθιστούν τη Δράση αναποτελεσματική».

Οι καθετοποιημένοι προμηθευτές επικαλούνται μάλιστα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/1032 που προβλέπει πως «ως μεταβατικό μέτρο, κράτη μέλη που δεν διαθέτουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά διαθέτουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου που έχουν συμπεριληφθεί στον τελευταίο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος που αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2022/869 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μπορούν εν μέρει να συμμορφώνονται με την παράγραφο 1 υπολογίζοντας τα αποθέματα ΥΦΑ σε υφιστάμενες πλωτές αποθηκευτικές μονάδες».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την πρόβλεψη επισημαίνουν το έργο Υπόγειας Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στην Καβάλα, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος. Υποστηρίζουν δε πως σε συνδυασμό με την προσθήκη πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας η χώρα μας θα μπορούσε να ζητήσει την απαλοιφή της συγκεκριμένης υποχρέωσης.