Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της Ελλάδας η Μόσχα δεν ξανανοίξει τις ροές

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο της Ελλάδας η Μόσχα δεν ξανανοίξει τις ροές
Δευτέρα, 11/07/2022 - 14:19

Το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι οι συνέπειες θα είναι μικρότερες για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το «σύννεφο» των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου έχει σκεπάσει την Ευρώπη μετά το προγραμματισμένο κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, και τους Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα δεν θα ξανανοίξει τις ροές.

Το ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι οι συνέπειες θα είναι μικρότερες για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Θέτοντας τα δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Το πρώτο σενάριο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου και έτσι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο σενάριο είναι η διακοπή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου, «από την οποία η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Πάντως, όπως σημείωσε ο αν. υπουργός στον ΑΝΤ1, τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με το φυσικό αέριο. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό. Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την αβεβαιότητα που υπάρχει για το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream και για το plan B στην ενεργειακή τροφοδότηση.

Το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές, είπε ο Κώστας Σκρέκας συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, για αυτό έχουμε λάβει μία σειρά μέτρων, στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε, να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα», τόνισε αρχικά ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με αφορμή τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας τόνισε, ότι «περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας, ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στο λιγνίτη».

Οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση

Τις δύο πρώτες ημέρες ανακτήθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ, από το νέο μηχανισμό που αποτελεί «τεράστια ελληνική παρέμβαση στην αγορά για πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Ανακτούμε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μήνα και τα οδηγούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», πρόσθεσε ο Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα πήρε εξαίρεση και εφαρμόζει δικό της μηχανισμό.

«Από 1η Αυγούστου σταματά ο μαθηματικός τύπος που διαμόρφωνε την τιμή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Οι προμηθευτές υποχρεώνονται να δηλώνουν ποια θα είναι η τιμή χρέωσης κάθε μήνα και μετά το κράτος θα ανακοινώνει την επιδότηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα αλλαγής παρόχου αζημίως. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα ξέρουν τιμή ρεύματος και επιδότηση», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας.