Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε Ισπανία και Πορτογαλία
Τετάρτη, 27/04/2022 - 08:35

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε Ισπανία και Πορτογαλία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να προστατεύσει τους καταναλωτές από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό της συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για το θέμα με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε πως η συμφωνία θα ορίζει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σημαντική πτώση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος περίπου κατά 40% τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία. Ο μηχανισμός θα είναι προσωρινός και η διάρκεια του ορίστηκε στους δώδεκα μήνες.

«Η συμφωνία θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε όλους τους καταναλωτές που έχουν εκτεθεί στην ενεργειακή κρίση» σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ντουάρτε Κορντέιρο επισημαίνοντας πως η τωρινή τιμή αναφοράς στην αγορά χονδρικής στην Ευρώπη βρίσκεται περίπου στα 90 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική πρόταση Μαδρίτης και Λισαβόνας ήταν ένα πλαφόν στα 30 ευρώ ανά MWh, υποστηρίζοντας πως η απομόνωση της Ιβηρικής χερσονήσου περιόριζε τις ενεργειακές της διασυνδέσεις με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.