Gazprom: Εγκαταλείπει τη γερμανική θυγατρική της

Gazprom: Εγκαταλείπει τη γερμανική θυγατρική της
Παρασκευή, 01/04/2022 - 19:53

Να εγκαταλείψει τη γερμανική θυγατρική του Gazprom Germania ετοιμάζεται ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή, η Gazprom θα αποχωρήσει από την Gazprom Germania και τις συμμετοχές της. Ο τομέας εμπορίας και μάρκετινγκ της εταιρείας, Gazprom Marketing & Trading Ltd (GM&T) δήλωσε ότι παραμένει λειτουργικά ανεξάρτητη. «Προμηθεύουμε το φυσικό μας αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά και από το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν έχουμε λάβει αέριο βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων με τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τη νέα ιδιοκτησιακή δομή».

Η ρωσική μητρική εταιρεία ήταν προηγουμένως ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Gazprom Germania. Οι συμμετοχές της περιλαμβάνουν επίσης θυγατρικές στην Ελβετία και την Τσεχία. Οι επιχειρηματικοί τομείς της Gazprom Germania είναι η εμπορία, η μεταφορά και η αποθήκευση φυσικού αερίου. Αρχικά δεν είναι σαφές εάν η ανακοίνωση θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η εξέλιξη αυτή, αν και δεν είναι σαφές αν έχει ευθεία σχέση, ήρθε μετά την άρνηση της Γερμανίας να πληρώσει για τις εισαγωγές αερίου της από τη Ρωσία σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει με διάταγμά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.