ΙΕΑ: Προειδοποιεί για σοκ προσφοράς στην αγορά πετρελαίου

ΙΕΑ: Προειδοποιεί για σοκ προσφοράς στην αγορά πετρελαίου
Τετάρτη, 16/03/2022 - 18:47

Για σοκ προσφοράς στην αγορά πετρελαίου κάνει λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ όπως υπογραμμίζεται περί τα τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων ενδέχεται να μη βρουν τον δρόμο προς την αγορά αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.


Στη σκιά των εξελίξεων και με δεδομένο πως παρότι ο ενεργειακός κλάδος έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, πολλοί αποφεύγουν να κλείνουν συμφωνίες με Ρώσους, ο ΙΕΑ προειδοποιεί για τον κίνδυνο του μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και μια γενιά!

«Εκτιμούμε μείωση των συνολικών εξαγωγών κατά 2,5 εκατ. bpd, εκ των οποίων το αργό αντιπροσωπεύει 1,5 εκατ. bpd και τα προϊόντα 1 εκατ. bpd», ανέφερε η IEA στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο.

Επιπλέον, προέβλεψε χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία για προϊόντα πετρελαίου. «Αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να βαθύνουν, εάν επιταχυνθούν οι περιορισμοί», ανέφερε.

Ο προειδοποιεί για σοκ προσφοράς στην αγορά πετρελαίου και μειώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2022 κατά 950.000 bpd σε 2,1 εκατ. bpd για μέσο όρο 99,7 εκατ. bpd. Μειώνει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. bpd έως το τέλος του 2022.