Σενάρια εξαγοράς του μεριδίου της ρωσικής GazpromNeft στην σερβική πετρελαϊκή εταιρία NIS

Σενάρια εξαγοράς του μεριδίου της ρωσικής GazpromNeft στην σερβική πετρελαϊκή εταιρία NIS
Τρίτη, 08/03/2022 - 17:50

Το ενδεχόμενο να εξαγοράσει το δημόσιο το μερίδιο που κατέχει η ρωσική GazpromNeft στην σερβική πετρελαϊκή εταιρία NIS εξετάζει η κυβέρνηση της Σερβίας. Η GazpromNeft είναι κάτοχος του 56,15% των μετοχών της NIS και έχει δίκτυο 400 πρατηρίων ορυκτών καυσίμων.

"Θα μιλήσουμε με τους εκπροσώπους των ρωσικών εταιριών και εάν κάποιοι τους περιορίσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Σερβία τότε θα συζητήσουμε και θα συμφωνήσουμε ώστε να εξαγοραστεί το μερίδιό τους σε τιμή που θα είναι δίκαιη. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προβούμε σε αρπαγή ή κατάσχεση ρωσικών περιουσιών" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτσς ανέφερε ότι για την ώρα οι θυγατρικές εταιρίες της Gazprom (GazpromNeft, YugorosGas) στην Σερβία λειτουργούν 'άψογα' τα διυλιστήρια λειτουργούν χωρίς προβλήματα ενώ κανονικά τροφοδοτείται η αγορά υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου.

Η Gazprom βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ από το 2014 εξαιτίας της Κριμαίας και δεν έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βρήκε ωστόσο πόρους σε ασιατικές τράπεζες και προχώρησε χωρίς προβλήματα στις επενδύσεις στην Σερβία.

Από τις εταιρίες ρωσικών συμφερόντων, εκτός από τις θυγατρικές εταιρίες της Gazprom, στην Σερβία δραστηριοποιούνται επίσης και άλλες εταιρίες που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων όπως η πετρελαϊκή Lukoil, οι τράπεζες API bank και Expobank, η ασφαλιστική Sogaz και η βιομηχανία χημικών λιπασμάτων Azot Agro Dunav.

Σημειώνεται ότι η σερβική πολιτική ηγεσία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ καταδίκασε με καθυστέρηση έξι ημερών την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.