Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο εφιάλτης της πυρηνικής ενέργειας παρουσιάζεται ως περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο εφιάλτης της πυρηνικής ενέργειας παρουσιάζεται ως περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη
Παρασκευή, 11/02/2022 - 10:18

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη και θέμα: «Ο εφιάλτης της πυρηνικής ενέργειας παρουσιάζεται ως περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη».

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Στις 7 Ιανουαρίου έκαναν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα στο ελληνικό τύπο σύμφωνα με τα οποία γαλλικός ενεργειακός όμιλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα.

- Η φημολογία αυτή κινητοποιούταν από το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σύστημα ταξινόμησης των επενδύσεων (European Taxonomy).

- Στις 2 Φεβρουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Συμπληρωματική Πράξη για το Κλίμα στην οποία περιλαμβάνονταν το παραπάνω σύστημα ταξινόμησης και στο πλαίσιο αυτού χαρακτηρίζονταν οι μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και οι μονάδες πυρηνικής ενέργειας, ως, οιωνοί και υπό όρους, συμβάλλουσες στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

- Η πρόταση της Επιτροπής συνιστά μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη και μια τεράστιας κλίμακας θεσμική παραποίηση του περιεχομένου και του πνεύματος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1) Ποια είναι στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την προοπτική χαρακτηρισμού της πυρηνικής ενέργειας ως συμβατής με τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης; Θεωρεί ο Υπουργός ότι η πρόταση αυτή της Επιτροπής κινείται στην σωστή κατεύθυνση;

2) Έχει εκδηλωθεί κατά το παρελθόν ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους, είτε στο επίπεδο του Υπουργείο, είτε σε αυτό της Ρυθμιστικής Αρχής, για την δημιουργία μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην χώρα μας;