ΕΕ: Σήμερα η απόφαση για την «πράσινη» πυρηνική ενέργεια εν μέσω έντονων αντιδράσεων

ΕΕ: Σήμερα η απόφαση για την «πράσινη» πυρηνική ενέργεια εν μέσω έντονων αντιδράσεων
Τετάρτη, 09/02/2022 - 12:00

Εν μέσω σκληρής ενεργειακής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως βιώσιμων μορφών ενέργειας. Μια απόφαση που θα «ξυπνήσει» τις έντονες διαφωνίες κρατών όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Αυστρία η οποία είχε μάλιστα απειλήσει με μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρει η Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Μέιριντ Μακ Γκίνες σε συνέντευξή της στο Politico «η Επιτροπή της ΕΕ δεν θα κάνει σημαντικές αλλαγές στο προσχέδιο της. Δεν θα ξαναγράψουμε το κείμενο» ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή της ΕΕ σκοπεύει να εγκρίνει σήμερα την κατ' εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινόμηση αυτή.

Η Κομισιόν παρουσίασε το προσχέδιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου προκαλώντας τότε τις επικρίσεις των χωρών- μελών της.

Η Μακ Γκίνες είπε στο Politico ότι δεν εξεπλάγη που το σχέδιο ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η συμπερίληψη των πυρηνικών και φυσικού αερίου ως τεχνολογιών «γέφυρας» προκάλεσαν διαμάχη.

«Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, άλλες θετικές, άλλες επικριτικές, κάτι που ήταν αναμενόμενο», είπε ο Επίτροπος της ΕΕ. «Εξετάζουμε τα σχόλια λεπτομερώς για να δούμε αν θα τα λάβουμε υπόψη, αλλά θα σκεφτόμουν μικρές βελτιώσεις αντί να ξαναγράψουμε την απόφαση», τόνισε.

ΕΕ: Η πυρηνική ενέργεια είναι μηδενικός άνθρακας

Η ευρωπαία Επίτροπος τόνισε ότι η πρόταση ταξινόμησης είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης. «Αποδέχομαι πλήρως ότι το αέριο είναι ορυκτό καύσιμο - δεν είμαστε τυφλοί - αλλά είναι πολύ καλύτερο από τη συνεχή χρήση βρώμικου άνθρακα. Ομοίως, η πυρηνική ενέργεια είναι μηδενικός άνθρακας", υποστήριξε η Ιρλανδή Επίτροπος.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα των τοξικών αποβλήτων και απαιτεί οι πηγές πυρηνικής ενέργειας να μην προκαλούν "σημαντική βλάβη" στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με ειδικούς της ΕΕ, τα φορολογικά πλεονεκτήματα και οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα εμποδίζουν την κλιματική αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ρυπογόνες ενέργειες όπως ο άνθρακας φορολογούνται λιγότερο στην ΕΕ από τις εναλλακτικές λύσεις που είναι αποδοτικές για το κλίμα, σύμφωνα με ανάλυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ.

Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα περισσότερο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την ανάλυση των ελεγκτών.

Η ΕΕ πληρώνει 55 δισ για τα ορυκτά καύσιμα

Συνολικά, τα κράτη μέλη ξοδεύουν πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων - παρά τις δεσμεύσεις για σταδιακή κατάργησή τους. Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, πρέπει επομένως να γίνουν προσαρμογές.

«Οι ενεργειακοί φόροι, οι τιμές του άνθρακα και οι επιδοτήσεις στην ενέργεια είναι σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων», δήλωσε ο επικεφαλής ελεγκτής Βιορέλ Στεφάν. Όσο χαμηλότεροι είναι οι φόροι και όσο υψηλότερες είναι οι κρατικές επιδοτήσεις για μια πηγή ενέργειας, τόσο φθηνότερη γίνεται τελικά για τους καταναλωτές.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, οι ρυπογόνες πηγές ενέργειας μπορούν να φορολογηθούν ευνοϊκότερα από τις πηγές ενέργειας που είναι αποδοτικές για το κλίμα. Για παράδειγμα, μερικές φορές υπάρχουν χαμηλότεροι φόροι για τον άνθρακα από ό,τι για το φυσικό αέριο, αν και το τελευταίο εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Την ίδια στιγμή, 15 χώρες της ΕΕ επιδότησαν τα ορυκτά καύσιμα περισσότερο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν λάβει γενικά μεγαλύτερη υποστήριξη από το 2008, αλλά η υποστήριξη για τα ορυκτά καύσιμα παρέμεινε σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική τιμή των βιώσιμων ενεργειών αυξάνεται - και η κλιματική αλλαγή καθυστερεί.

Ωστόσο, οι ελεγκτές επεσήμαναν επίσης τις προκλήσεις στη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων και των ενεργειακών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα έως το 2025, όπως είχε προγραμματιστεί. Ειδικά οι καταναλωτές θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μια φορολογική μεταρρύθμιση και να αντιδράσουν για παράδειγμα, λόγω των υψηλότερων τιμών.

imerisia.gr