ΔΕΣΦΑ: Όλο και πιο κοντά η έλευση του LNG μέσω Ρεβυθούσας

ΔΕΣΦΑ: Όλο και πιο κοντά η έλευση του LNG μέσω Ρεβυθούσας
Τετάρτη, 19/01/2022 - 20:34

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σταθμού φόρτωσης βυτιοφόρων LNG (truck loading station) στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Την ίδια ώρα σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τη ΡΑΕ για την ένταξη των διατάξεων παροχής της Υπηρεσίας Φόρτωσης Φορτηγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, στον Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 10 Φεβρουαρίου, ανοίγοντας στη συνέχεια τον δρόμο ώστε να δημιουργηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο καταναλωτές οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση από το φυσικό αέριο.

Ο σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων αποτελεί την πρώτη ανάλογη εγκατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ συνιστά τον πρώτο «πυλώνα» για την ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας στη χώρα μας. Δεύτερος πυλώνας είναι ο νέος προβλήτας LNG μικρής κλίμακας (ssLNG jetty), που έχει δρομολογηθεί από τον ΔΕΣΦΑ για εγκατάσταση επίσης στη Ρεβυθούσα.

Με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού, η Ελλάδα θα προστεθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των εγκαταστάσεων truck-loading, για τον ανεφοδιασμό μη-διασυνδεδεμένων εγκαταστάσεων ανά την επικράτεια, μέσω φορτηγών που θα μεταφέρουν LNG από τη Ρεβυθούσα. Έτσι, ένα πρώτο όφελος από την υποδομή είναι ότι θα παράσχει μία οικονομική και ευέλικτη λύση για ελληνικές βιομηχανίες, βιοτεχνίες, και αγροτικές εγκαταστάσεις σε περιοχές απομακρυσμένες από το δίκτυο φυσικού αερίου.