Gazprom: Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας στις εξαγωγές φυσικού αερίου

Gazprom: Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας στις εξαγωγές φυσικού αερίου
Δευτέρα, 17/01/2022 - 21:15

Οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου του ρωσικού κολοσσού Gazprom προς τις κύριες αγορές του συρρικνώθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, σε μια περίοδο μάλιστα που αυξάνεται η κριτική σε βάρος της ότι παρακρατεί προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ρωσικός κολοσσός εξήγαγε 5,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις βασικές αγορές της, στις οποίες περιλαμβάνονται το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Τουρκία και η Κίνα, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα. Ο όγκος αυτός ισοδυναμεί με μέση ημερήσια ροή 360 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και είναι σχεδόν 18% χαμηλότερος από τον μέσο όρο του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg με βάση τις ανακοινώσεις της Gazprom.

Οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη παρακολουθούνται στενά εν μέσω των ελλείψεων -και την εκτίναξη των τιμών- καθώς πλήττονται οι οικονομίες της ηπείρου. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι "αναμένει με ανυπομονησία” απαντήσεις από την Gazprom σχετικά με την ελάχιστη προσφορά. Μια ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο Φατίχ Μπιρός, κατηγόρησε τη Ρωσία για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

"Ούτε η Ρωσία ούτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Gazprom έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτό”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο. Η Ρωσία, όπως είπε, έχει παραδώσει "σημαντικά περισσότερο” φυσικό αέριο σε πελάτες της όπως η Γερμανία και η Τουρκία, οι οποίοι υπερέβησαν τους συμβατικούς όγκους προμήθεια.

Η εταιρεία, δε, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι "παραδίδει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των καταναλωτών και τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Η Gazprom, ωστόσο, δεν δίνει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις εξαγωγές ανά χώρα, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταγραφούν οι παραδόσεις στην Ε.Ε. - τον μεγαλύτερο αγοραστή φυσικού αερίου, αλλά ανέφερε ότι οι ροές προς την Τουρκία και την Κίνα αυξήθηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι ημερήσιες αποστολές του ρωσικού κολοσσού προς τα ευρωπαϊκά σύνορα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο στα 250,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στο πρώτο μισό του τρέχοντος μήνα, λίγο περισσότερο από το ήμισυ του όγκου του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο της Gazprom.

Ο ρωσικός αγωγός Yamal-Europe στέλνει φυσικό αέριο προς την αντίθετη κατεύθυνση -από τη Γερμανία προς την Πολωνία- για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Και οι ροές διά μέσου της βασικής διαδρομής από την Ουκρανία προς τη Σλοβακία βρίσκονται μόνο στο 1/3 περίπου του συνήθους όγκου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Gazprom συμμορφώνεται με τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειες φυσικού αερίου, και ότι η απουσία αποστολών μέσω Yamal-Europe αντανακλά την έλλειψη αιτημάτων από Ευρωπαίους πελάτες.

Οι ακόμη υψηλότερες παραδόσεις στην Κίνα από την άλλη δεν αντιστάθμισαν τη μείωση των συνολικών εξαγωγών της Gazprom. Από την 1η Ιανουαρίου, ο ρωσικός κολοσσός "έχει φτάσει σε νέο επίπεδο προμηθειών”, όπως προβλεπόταν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Οι παραδώσεις το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου ήταν κατά 1,5 υψηλότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Gazprom.

Η παραγωγή της Gazprom το πρώτο μισό του Ιανουαρίου ανήλθε κατά μέσο όρο στα 1,54 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Όγκος αυξημένος κατά 1,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι παραδόσεις της Gazprom στην εγχώρια αγορά, καθώς και ροές από τα υπόγεια αποθηκευμένα αποθέματα στη Ρωσία, ανήλθαν σε υψηλό 10 ετών, εν μέσω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών.

Πηγή capital.gr