Επίδομα θέρμανσης: Στις 10 Δεκεμβρίου τα πρώτα 90 εκατ. ευρώ σε περίπου 700.000 δικαιούχους

Επίδομα θέρμανσης: Στις 10 Δεκεμβρίου τα πρώτα 90 εκατ. ευρώ σε περίπου 700.000 δικαιούχους
Τετάρτη, 01/12/2021 - 20:58

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκταμίευση των πρώτων περίπου 90 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης (το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ) σε σχεδόν 700.000 δικαιούχους που πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» μέχρι και χθες. Η εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Βέβαια όσοι δεν πρόλαβαν τη χθεσινή προθεσμία δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουν επίδομα θέρμανσης εφόσον πληρούν τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Απλά θα υποβάλλουν την αίτηση τους το επόμενο χρονικό διάστημα για να εισπράξουν το επίδομα που τους αναλογεί έως το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όσοι έσπευσαν και υπέβαλλαν αίτηση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ανήκουν στους περσινούς δικαιούχους, στις 10 Δεκεμβρίου θα λάβουν ποσό ίσο με το περσινό. Το ποσό που θα λάβουν ως προκαταβολή θα αφαιρεθεί από τις αμέσως επόμενες καταβολές του επιδόματος. Όσον αφορά τους νέους δικαιούχους, μετά και τη διεύρυνση των κριτηρίων, και εφόσον έχουν ήδη τιμολογήσει τις προμήθειες τους θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις δόσεις ανάλογα με το χρόνο κατά τον οποίο καταχωρούνται τα τιμολόγια. Συγκεκριμένα, το επίδομα χορηγείται μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.

Για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022.

Πέρα από την προκαταβολή θα γίνουν άλλες τρεις πληρωμές ως εξής:

Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου.

Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Το κατώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης φέτος διαμορφώνεται στα 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ.

Εξαιρέσεις

Από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης εξαιρούνται :

– Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα μέλη.

– Τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνονται ότι φιλοξενούνται.

– Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

– Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

– Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.

Συντάκτης Ραλλού Αλεξοπούλου, Πηγή Ναυτεμπορική