Στην Αίγυπτο ο Κ. Σκρέκας για το EastMed Gas Forum

Στην Αίγυπτο ο Κ. Σκρέκας για το EastMed Gas Forum
Τετάρτη, 24/11/2021 - 11:18

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο υπουργών για το EastMed Gas Forum, στο επίκεντρο των συζητήσεων του οποίου θα βρεθούν οι προοπτικές προμήθειας φυσικού αερίου από την Αίγυπτο και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο κ. Σκρέκας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, με τον οποίο θα υπογράψει και μνημόνιο κατανόησης για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου στον τομέα του φυσικού αερίου.

Επιπλέον θα διερευνηθούν και οι προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών στην προμήθεια αερίου και από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου με αξιοποίηση των εγκαταστάσεων υγροποίησης του αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Έτσι το αέριο μπορεί να μεταφέρεται με πλοία μεταφοράς LNG για να διοχετεύεται στην ελληνική και την περιφερειακή αγορά. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Αιγύπτου για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών ("οικοπέδων").

Σημειώνεται ότι στις εργασίες του φόρουμ για το φυσικό αέριο θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, ενώ μαζί με τον Κώστα Σκρέκα θα μεταβεί στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα και αντιπροσωπία της ΔΕΠΑ.